h

Nuttige gesprekken op dag van democratie

11 oktober 2009

Nuttige gesprekken op dag van democratie

Zoals in ons nieuwsbericht te lezen is, was de opkomst van de Dag voor de Lokale Democratie niet al te best. Wel bood het mij weer eens de kans met wat mensen te praten die je niet dagelijks tegenkomt. Deze dag stonden we naast de stand van de politie en ik raakte in gesprek met een van de wijkagenten in Nieuwegein.

Al een tijdland zijn er geluiden dat de politie te weinig toekomt aan het echte politiewerk. De bureaucratie is enorm toegenomen en nog erger: de agent op straat wordt in zijn werk gefrustreerd door de regels. Het wordt steeds moeilijker gemaakt voor de agent om zijn eigen oordeel te vellen over de situaties die hij tegenkomt. Een markant voorbeeld vandaag gehoord uit de mond van een van de Nieuwegeinse politiemensen:

??Wanneer ik twee jongemannen aanhoudt die op een fiets rijden en erachter kom dat de fiets gestolen is, ben ik verplicht beide jongemannen aan te houden en een enorme papierwinkel in te vullen voor beiden jongens. Hoewel mijn verstand mij zegt dat de jongen die voorop zit de verantwoordelijke is omdat hij de fiets heeft gekocht voor ?25 kan ik er niet omheen dat de andere jongen ook door de hele mallenmolen moet. Dit is enorm veel werk, veel formulieren die allemaal gekopieerd moeten worden. Wanneer justitie geen werk maakt van de zaak, moet de zaak weer worden afgemeld en dat brengt net zo??n papierwinkel met zich mee. Dat moet dan dus gebeuren voor die beide jongens. Mijn intuïtie telt niet meer mee en dat is frustrerend. Daarnaast ben ik uren van de straat om andere verdachten op te sporen?.

Ik herken het verhaal van deze meneer, het is net of ik iemand uit het onderwijs hoor praten die aangeeft nauwelijks meer tijd te hebben voor het echte werk. Extra aandacht hebben voor de kinderen die minder makkelijk meekomen is bemoeilijkt. Steeds nieuwe leermethoden en de grootste denkfout is steeds dat er naar de mensen op de werkvloer steeds minder geluisterd wordt. Per definitie krijg je dan te dure en onuitvoerbare plannen. Ik pleit voor het terugkeren van de menselijke maat en het gezond verstand in de dagelijkse praktijk.

U bent hier