h

Een persoonlijke noot

24 oktober 2009

Een persoonlijke noot

Nu de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen breekt er zo langzamerhand in de locale politiek paniek uit. Er schijnt een acuut gebrek aan geschikte kandidaten te zijn voor een plek in één van de vele gemeenteraden. En dat geldt zo??n beetje voor alle politieke partijen: van de SP tot en met de ??Bende van Venlo? ,van écht links tot en met ultra recht dus. Bijna geen vers bloed voorradig, terwijl oud gedienden het na een aantal jaren wel voor gezien houden.

En eerlijk is eerlijk: de locale politiek spreekt bijna net zo weinig tot de verbeelding als de provinciale staten of zoiets als de waterschappen. Vaak blinken locale raadsleden en bestuurders uit in het kopiëren van ??Haags? gedrag: van gladde praatjes, nietszeggende antwoorden, achterkamertjes (Torentjes-) politiek en egotripperij  tot heuse dichtgetimmerde ??regeer?akkoorden waarbij iedere vorm van oppositie bij voorbaat al voor een periode van 4 jaar kansloos is - tweede kamertje spelen in de provincie zeg maar.

Dat is ?? denk ik- het beeld wat  ??de straat? heeft van de lokale politiek. ??Ze doen toch waar ze zelf zin in hebben?.

 Na de ??Fortuyn revolte?  die zo gewelddadig in de kiem werd gesmoord, waren de gevestigde oude partijen er als de kippen bij om om het hardst te verkondigen dat de ??politiek dichter naar de mensen? moest worden gebracht. Maar we zijn vele jaren later weer precies zover als voor die woelige Pim periode: de oude Haagse regentenkliek van CDA, PvdA en VVD heeft in wisselende coalities alweer snel afscheid genomen van het idee de burgers meer te betrekken bij het politieke handwerk. En deze oude o zo vertrouwde Haagse mores zie je ook weer terugvertaald naar locale omstandigheden zoals bijv. bij ons in  Nieuwegein.

 Hier bestuurt een college de stad zonder serieus oren en ogen te hebben voor de daadwerkelijke sociale problemen die er zijn. Ze doen maar alsof.  PvdA, VVD en CDA (daar zijn ze weer) hebben samen een afsprakenlijstje gemaakt ?? een ??regeerakkoord?-  waardoor de oppositie de afgelopen jaren gewoon het nakijken had. Dat is het politieke spel zeggen ze dan. En zo zien ze het dan ook: als een spel met de stadsbelangen als inzet en persoonlijk prestige als hoofdprijs, een spel waarbij de inwoners alleen maar met lede ogen mogen toekijken en zien hoe er miljoenen euro??s worden verkwanseld aan dat Stadshart. Een peperduur theater en alweer een nieuw stadhuis, weet u wel?

Een college dus dat uitblinkt in het na-apen van Den Haag, misschien wel in de hoop dat sommige leden ooit zelf nog eens op het Haagse pluche kunnen belanden ?? ter meerdere eer en glorie van henzelf uiteraard. En zij die ook dié ijdele hoop hebben opgegeven, beginnen nu misschien rekensommetjes te maken of een lidmaatschap van de gemeenteraad nog wel voldoende in het persoonlijke laatje brengt ?? of dat het verhoudingsgewijs zó slecht gehonoreerd wordt dat zelfs bijv. vakkenvullers of schoonmakers meer verdienen. Maar dat zijn toevallig dan nog wel beroepen waarin mensen écht hard moeten werken voor hun centjes- en als het aan deze regering ligt ?? zelfs tot hun 67e.

 Gemeenteraadsverkiezingen dus. Wellicht dat de kiezers die in maart 2010 hier in Nieuwegein de moeite nemen wél naar het stemlokaal te gaan een keus maken die definitief afrekent met dat elitaire gedoe van een groepje omhoog gevallen would-be bobo??s van die z.g. oude politieke elite.

 Emile Grivel

U bent hier