h

De Shock Doctrine is nog actueel!

24 oktober 2009

De Shock Doctrine is nog actueel!

The Shock Doctrine, the rise of disaster capitalism.

Only a crises actual or perceived produces real change."(Milton Friedman )

 In de laatste 20 jaar van de vorige eeuw  deed zich een revolutie voor, die de wereld nog steeds in haar macht heeft. De val van het ijzeren gordijn en het communisme in Rusland, sloeg de remmen los van het neoliberalisme, grote delen van de wereld, zoals Rusland, Zuid-Amerika, Zuid Afrika en vele landen in het voormalige Oostblok verkeerden in een deplorabele economische toestand. Deze landen vroegen om hulp aan de Wereldbank, die hen wel wilde helpen maar hen verplichtte marktwerking en privatisering in te voeren. Het liberalisme greep haar kansen, met hulp van o.a. lokale handlangers zijn daar mijnbouw, nuts -, industrie -, bank en verzekeringsbedrijven e.d. geprivatiseerd . Regeringen raakten hun zeggenschap kwijt, arbeidsplaatsen gingen verloren, de macht kwam in handen van het internationale kapitalisme.

 Hier over gaat het in het boek The Shock Doctrine van Naomi Klein, haar stelling, een crisis wordt misbruikt om veranderingen door te voeren.

 Overtuig de mensen dat we in zwaar weer zitten en ze slikken alles. Het liberalisme ligt op de loer, landelijk maar ook lokaal. De financiële en economische crisis geeft haar nog meer mogelijkheden tot privatisering, men heeft zelfs al hulp van socialistische zijde.

 Na jaren van verloedering in woonwijken van veel grote steden, is al sinds de jaren tachtig veel op het welzijnswerk bezuinigd. Buurthuizen hebben hun werk moeten inkrimpen of de deuren moeten sluiten. In het onderwijs is zo gerommeld, dat voor veel kinderen de laagst voortgezette scholing al te zwaar is geworden en daardoor in het arbeidsproces buiten de boot vallen. Ze leven op straat en veroorzaken veel overlast. Mede de late inburgering en segregatie hebben van veel wijken getto??s gemaakt.

 Het kabinet komt op het idee, dit zijn achterstandswijken. Verklaar de woningen niet meer van deze tijd en klaar voor de sloop. De markt, de woningcoöperaties en projectontwikkelaars, duiken er als haviken op. Prachtig die nieuwbouw, maar niet op hun manier, waarbij de verhouding koopwoningen / sociale woningbouw niet weer gelijk is aan situatie van voor de sloop. Zo komen er te weinig betaalbare woningen in de koopsector en sociale woningbouw. De sociale cohesie in de wijken word verstoord.

 We krijgen een stelselwijziging zorgverzekering, die komt in handen van grote verzekeringsbedrijven, zij misbruiken de wijziging om premies te verhogen en de pakketten uit te kleden.Voor medische zorg op maat kan men een aanvullende verzekering afsluiten. Zij controleren de gezondheidszorg en de prijs die er voor moet worden betaald.

 De zorg wordt vermarkt en aanbesteed door de gemeenten, zorginstellingen moeten laag inschrijven, dit gaat ten koste van de zorg aan hulpvragers en de arbeidsvoorwaarden van hulpverleners. In de zorg is het volgend jaar buigen of barsten.

 Het onderwijs staat onder grote druk, door het jarenlange afbraakbeleid zijn er te weinig leraren. Er wordt bezuinigd op collegegeld en arbeidsvoorwaarden om de noodzakelijke maatregelen te kunnen betalen.

 De dreigende vergrijzing is de laatste jaren een hot onderwerp, de bevolkingsexplosie van de jaren vijftig van de vorige eeuw is de nieuwste shock die wij moeten ondergaan. Er zijn volgens ??deskundigen? in de toekomst niet genoeg werkende mensen meer om de lasten van de AOW op te brengen, dus moet er tot 67 jaar worden doorgewerkt.

 Al deze shocks komen uit de liberale hoek, waar men niet denkt aan bezuinigingen op defensie, beperking van de hypotheekrente aftrek of de ongelimiteerde bonussen van directeuren en commissarissen .

 Het is de hoogste tijd voor verandering, voor Een Ander en Beter Nederland.

 Herman Mekenkamp

U bent hier