h

Schokkend: het "verboden" woord....

10 maart 2016

Schokkend: het "verboden" woord....

Ik heb gisteravond het woord coffeeshop laten vallen in de raadszaal. Door wethouder Gadella worden wij, commissieleden van het domein Samenleving, uitgenodigd om mee te denken over een Winkelvisie voor Nieuwegein.Het lijkt de SP logisch om in dat kader te onderzoeken in hoeverre een coffeeshop wel of niet binnen de stadsgrenzen past.

Ik heb het woord dus in de mond genomen. De schok was groot.

Een van de partijen die bij het woord coffeeshop als door een wesp gestoken omhoog schoot, was het CDA. Verrassend vond ik dan wel weer dat er door de heer Horst van het CDA vol overgave werd meegedacht over de plek van een coffeeshop. Hij kreeg spontaan visioenen van een verkoopplek midden in Cityplaza of zelfs het Stadshuis. Daar durft zelfs de SP (nog) niet van te dromen.

Van de bijdrage van het CDA werd ik dus blij maar van de reactie van de VVD, bij monde van de heer Snoeren kon ik geen chocola maken. De VVD heeft vrije keuze hoog in het vaandel. Niemand maakt mij wijs dat sinds het sluiten van de coffeeshop in Fokkesteeg in 2014 ook de vraag naar wiet in rook is opgegaan. De klanten kunnen wat betreft de VVD naar Utrecht reizen of hun bestelling bij de (illegale!) wiettaxi plaatsen. Naar schatting hebben we het hier onder andere over zo’n tweeduizend Nieuwegeinse twintigers en dertigers met (goed) betaalde banen, (koop)huizen en gezinnen die ter ontspanning naast een drankje (= ook gezien als harddrug) een jointje (=softdrug) om de hoek willen kunnen halen aan het begin van een welverdiend weekend. Weg vrije keuze!

Enig begrip voor de schokreactie gisteren kon ik, gezien het fiasco waarop de coffeeshop in Fokkesteeg is uitgedraaid, opbrengen. Maar een fiasco is waarop je kunt wachten wanneer je als gemeente een coffeeshop toestaat in de kwetsbaarste wijk binnen de stadsgrenzen. Zo moet je, wat de SP betreft, ook geen coffeeshop ambiëren op een achteraf industrieterrein zonder enige sociale controle. Dat is vragen om moeilijkheden. Wellicht gaat het  visioen van het CDA dan toch een reëel alternatief blijken. Wie zal het zeggen? Wordt vervolgd wat de SP betreft!

Marian Bijvoet,
SP Raadslid Nieuwegein

Foto: SP

Reacties

Neem eens contact op met Wouter van Egmond (directeur) van coffeeshop Xpresso in Zwijndrecht. Daar hebben ze al 15 jaar een Coffeeshop zonder winstoogmerk binnen een stichting. Met naast de verkoop van soft drugs beleid gericht op preventie en voorlichting.

http://stichtinghetdilemma.nl/index.php?id=16

Beste Marcel,

Bedankt voor de tip. Ik zal daar zeker mijn licht op gaan steken als er werkelijk een nieuwe coffeeshop in Nieuwegein in beeld komt. Aan de SP zal het niet liggen
Overigens ben je van harte welkom om mee te denken over een toekomstige coffeeshop in Nieuwegein, wat en waar en vooral hoe. De gemeenteraad lijkt er nu immers nog allesbehalve klaar voor...

Met groet, Marian.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier