h

Manhattan aan de Doorslag

2 november 2021

Manhattan aan de Doorslag

Foto: Gem. Nieuwegein

Sinds afgelopen zomer is weer veel gebeurd op het gebied van de woningcrisis in Nederland. Na een interview in Follow-the-Money met Zeno Winkels, directeur van de Woonbond, waarin hij oproep tot demonstraties, is er een golf van Woonprotesten uitgerold. SP Nieuwegein heeft in Amsterdam en Rotterdam actief meegedaan en zal ook op 21 november in Utrecht meedoen.

Foto: EG

Ook de analyse van het woonprobleem wordt langzaamaan door bijna iedereen overgenomen. Alleen huisjesmelkers en grootkapitaal willen nog oplossingen waar ze flink aan kunnen verdienen. En helaas laat de politiek zich voortdurend chanteren. Aan het “heulen met de vijand” heeft Nederland vele historische trauma's overgehouden. En daarmee wordt steeds weer verklaard dat met het uitvoeren van neoliberale plannetjes z.g. erger is voorkomen. Hoe hou je jezelf  - en vooral de kiezers - voor de gek!

Foto: EG

Ondertussen horen we op de radio een nieuw type reclamespotje. Eerst waren er spotjes voor beleggen in vastgoed (woningen) met een gegarandeerd rendement van 7% of meer. Sinds kort zijn er regelmatig spotjes voor buitenlanders om een tweede huis in Nederland te kopen vanwege onze fantastische woningmarkt. Dit soort advertenties stonden al een tijdje in buitenlandse bladen, maar zoiets op de Nederlandse radio is ronduit obsceen.

Op de NH-lokatie waar nu de eerste ‘wolkenkrabber’ aan de Doorslag verrijst, werd in 2019 begonnen met de verkoop van appartementen. Eerst zouden hier middeldure huurappartementen komen, maar tijdens de rit veranderde dat. De gemeenteraad had daar geen moeite mee. Het begon met € 270.000 voor 63m². Maar ondertussen worden deze appartementen onderhands meerdere keren doorverkocht, lang voordat ze opgeleverd zijn. Pas na oplevering blijkt hoe hard het is gegaan en voor wat voor prijzen ze dan verder van de hand gaan.

Foto: Gem. Nieuwegein

Hetzelfde mechanisme zien we bij bestaande woningen, ook in Nieuwegein. Door de snelle stijging van de koopprijs is het voor een huisjesmelker interessanter om een woning leeg te laten staan. Door de snelle prijsstijging brengt de woning meer op. En door zoveel mogelijk woningen leeg te zetten stijgt de prijs nog harder. Nieuwegein heeft ruim 650 woningen die niet bewoond worden! Het is een cynisch, misdadig piramide-spel. Woningzoekenden trekken altijd aan het kortste eind. En de laatste koper voordat de markt straks instort is de sjaak.

Nadat de gemeenteraad in oktober vóór het bestemmingsplan Doorslag stemde (alleen de SP, CU en Núwegein waren tegen) werd snel begonnen met de voorbereidingen voor de bouw. Binnenkort zal dan de verkoop van appartementen beginnen. Voornamelijk luxe appartementen, met te weinig sociale woningen.
Manhattan aan de Doorslag wordt vooral een beleggersparadijs. Waarmee de prijzen elders in Nieuwegein ook opgejaagd worden en de door de VVD gewenste en PvdA gefaciliteerde uitdrijving van armere inwoners doorgezet kan worden.

Foto: Gem. Nieuwegein

We zullen hier de komende jaren/decennia nog genoeg aanleiding vinden voor het voeren van actie tegen de woningmarkt en voor het recht op een fatsoenlijke woning.

Frank van den Heuvel
Fractievoorzitter

U bent hier