h

Nou en?

20 november 2018

Nou en?

Het zijn echt turbulente tijden.... Maar dit gaat niet over de recente racistische rellen rond de intocht van Sinterklaas. Het was te beschamend om er verder aandacht aan te besteden.

Ook erg: “ja, dus?” Geconfronteerd met een knulletje dat op transport naar Irak dreigt te worden gezet, leverde die ijskoude, kille en onmenselijke reactie van de VVD fractievoorzitter in de Tweede Kamer op. Dat antwoord galmt nog lang na. Waarom die man bij collegae politici bekend schijnt te staan als joviale, vriendelijke Brabander is in het geheel niet duidelijk.

Ziekenhuizen gaan  failiet. Ja, dus?  Marktwerking. Wat dondert het, het zijn toch maar "stapels bakstenen", nietwaar?
Het steeds verder groeiende contingent gedwongen thuiswonende ouderen vereenzaamt in rap tempo. Ja, dus? Er zijn thuiszorgbedrijven die naar die mensen omkijken. Met makkelijke afvinklijstjes en stopwatch schema's  zodat er geen tijd verloren gaat met lanterfanten en koffiegeleuter. Efficiency boven alles.

En zeg niet dat er door de bewindslieden in dit kabinet niet flink doorgepakt wordt. Zo werd bijvoorbeeld de Stint na het vreselijke dramatische ongeluk met dat ding maar toch mooi binnen een paar dagen van de weg gehaald.
“Veiligheid boven alles” zei de minister van de partij die juist zo graag zou zien, dat er overal met minstens 130 km/u over snelwegen kan worden gejakkerd. Ja, dus?

En dan heeft de MP van het "goed volk" zelf nog iets georakeld over "draagvlak in de samenleving". Zo'n kreet die alleen tevoorschijn komt als er iets wordt bedacht dat niet in zijn kabinets miskraamkamer te pas komt. Zoals het kinderpardon.

Het draagvlak voor de opvang van "echte" vluchtelingen (er zijn kennelijk ook onechte vluchtelingen) zou gevaar lopen als het kinderpardon wordt verruimd, aldus deze "goed volk" premier. Daarom moeten er de komende tijd ca 400 hier volledig geïntegreerde kinderen en hun familie 's ochtends vroeg door overijverige collaborerende dienders met een soort overvalwagen van hun bed worden gelicht en op transport worden gezet. De duistere tijden van weleer zijn dus allang weer terug. Ter wille van dat z.g. draagvlak.

Hoe zat het dan met het draagvlak voor de dividendbelasting maatregel?
Hoe zit het bijvoorbeeld met het draagvlak voor de verhoging van het lage btw tarief of het nog verder verlagen van de winstbelasting? En het draagvlak voor alsmaar stijgende huur- en woningprijzen en het duurdere OV straks?  En is er een draagvlak voor de oplopende  wachtlijsten in de GGZ en stijgende ziektekostenpremies? Om maar wat te noemen.

Hoe zit het überhaupt met het draagvlak voor dit hele flutkabinet. 76 zetels, waarvan het merendeel wordt bezet door lieden die voor die plek maar al te gretig bereid bleken principes op te geven en vooral nutiig aanwezig lijken te zijn als jaknikkers en politiek stem- en klapvee.

Het is allemaal zó tekenend voor de politieke mores bij de neoliberale hap, waar ook maar een geringste vorm van  inlevingsvermogen en empathie ontbreekt. Je vraagt je af waar dit landje dergelijke politici  in godsnaam aan verdiend heeft. 

“Nou en?”  Had ook gekund, ja.

Emile Grivel

U bent hier