h

Het nieuwe politieke jaar…..

30 augustus 2017

Het nieuwe politieke jaar…..

....staat op het punt van beginnen. En nu al kan voorspeld worden dat het een zeer rumoerig jaar zal worden.

Op het moment van schrijven zijn “ze” nog druk met formeren. En als dat kabinet er komt zal het er opnieuw niet één zijn dat zal uitblinken in sociale daadkracht. De deelnemende partijen hebben namelijk geen van allen een staat van dienst die opvalt door sociale bewogenheid, medemenselijkheid of echte solidariteit. Integendeel zelfs: cijferfanaten en neoliberale marktmalloten zijn, al dan niet met een semichristelijke sausje, de betere kwalificaties voor het gezelschap dat nu een regering probeert te vormen. Misschien zouden nieuwe verkiezingen niet eens zo’n slecht idee zijn….
Verkiezingen komen er trouwens sowieso. Maart 2018 mogen de kiezers hun stem uit gaan brengen voor een nieuw te vormen lokaal bestuur.

Foto: SP

Hoe heeft de lokale politiek het de afgelopen jaren gedaan? Welke partijen zaten er in het college, welke vormden de oppositie?Wat zijn belangrijke lokale onderwerpen: stoplichten op die gevaarlijke kruising, het aantrekken van bedrijven voor lokale banen, groen onderhoud, meer of minder lantarenpalen? Of sociale woningbouw, armoedebestrijding en nu eens écht zorg op maat?
Waar moet  geld bij, waar kan het wel een onsje minder? En is er eigenlijk nog wel geld genoeg?
Functioneren lokale diensten naar behoren en wordt er voldoende naar “de burgers” geluisterd? Doet de gemeente eigenlijk wel wat met al die informatie?
Hoe zichtbaar zijn partijen buiten verkiezingstijd om naar hun kiezers, of zijn ze weer blijven hangen in die vergaderzalen?

Zomaar wat vragen die betrokken kiezers zouden kunnen hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

De SP Nieuwegein zal ook dit politieke jaar iedere eerste zaterdag van de maand ergens in het Nieuwegeinse stadshart (“City”) aanwezig zijn. Om met iedereen die dat wil in gesprek te gaan. Over de genoemde vragen wellicht. Want lokale politiek  is niet een “ver van mijn bed show”. Het speelt zich af in de stad, de wijk, de buurt, de straat, om de hoek voor de deur. En iedereen kan en mag een rol meespelen. Graag zelfs. “Blijf niet mokkend aan de kant staan, stel een daad en toon je moed”.
Voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en echte solidariteit.

Emile Grivel
SP Nieuwegein actieteam

Foto: SP

U bent hier