h

1001 nacht, het land van illusies

20 maart 2017

1001 nacht, het land van illusies

Foto: SP
Lang geleden verzon Freek de Jonge voor de politici in ons land de vergelijking met vingerloze dunschil-demonstranten. Dat is ook precies wat we de afgelopen weken in de campagnes gezien hebben. Het is mooi dat onze SP daartussen stand gehouden heeft. In Nieuwegein hebben we niets verloren, we zijn zelfs een klein beetje gegroeid. Dat geeft ons moed voor het komende jaar. De campagne voor de gemeenteraad is begonnen.

Vuile politiek
De akelige werkelijkheid in dit land van pretparken is dat weinig mensen gladde praatjes van "dunschil-demonstranten" doorzien. De ontbrekende vingers worden over het hoofd gezien. Want wie wil er nou niet zo'n mooi dunschillertje! Het symbool voor de mooie snelle oplossingen. Het sprookje van iedereen rijk! De SP kwam niet met een sprookje maar met een goed doortimmerd verhaal. Een verhaal dat genegeerd werd door media die het vooral moeten hebben van kijk- en oplagecijfers.

Maar er waren meer sprookjes. Mensen in dit land stemmen met hun genitaliën. Ik hoorde vrouwen zeggen dat ze Jesse Klaver 'gewoon een lekker ding' vinden. De NOS laat zien dat voornamelijk hoogopgeleide jonge vrouwen op Klaver gestemd hebben. Het seksisme in dit land is nog lang niet verdwenen wanneer jonge vrouwen op deze manier kiezen.

SP groen
Het groene beleid wordt nu gekaapt door de hoogopgeleide middenklasse terwijl de lagere inkomens hier niet aan mee kunnen doen. Nul-op-de-meter-woningen zijn investeringsobjecten geworden, waar idealisten kiezen om extra te betalen voor een lagere energierekening. Lagere inkomens worden veroordeeld tot te hoge huren voor slechtere huizen en betalen daar uiteindelijk ook nog eens extra voor met een slechtere gezondheid. Het is tijd voor een groen SP beleid dat lage inkomensklassen toegang verschaft tot de groene revolutie. Wij verkwanselen de verwaarloosde klasse niet en eisen dat iedereen mee kan doen aan groen beleid. En niet de werkende moet betalen door bijvoorbeeld een hogere belasting op woon-werk-verkeer, maar de multinational die belasting “ontwijkt” en het geld naar de Bahama's sluist.

Groeiend fascisme
De PVV heeft deze verkiezingen ook gewonnen. Plus 5 zetels, met daarnaast een paar ultra rechtse kompanen en een knoert-rechts CDA. PVV stemmers die ik gesproken heb zweefden vaak tussen SP en PVV. En ik begrijp goed waarom! De achterban analyse van NOS laat ook zien dat de PVV dezelfde groepen aanspreekt als de SP. Op straat hoor ik dat de PVV stemmer zorgen heeft die de SP wel met haar programma beantwoordt maar daarmee niet scoort in de media. Ik hoorde letterlijk van een PVV-stemmer: "Die Wilders is een gek, maar hij is de enige die zegt wat er aan de hand is!". Ondertussen is het fascisme de programma's van andere rechtse partijen binnengeslopen. Buitenlanders de schuld geven van de misstanden die gecreëerd zijn door asociaal overheidsbeleid, is gemeengoed geworden. Het wordt tijd dat we de kleren van de keizer veel harder gaan benoemen en daar een verhaal tegenover zetten dat de laagopgeleiden en verdrukten in dit land minstens net zo goed aanspreekt. Dat we er ook echte oplossingen bij hebben, blijkt daarna wel.

Het is fascistisch om mensen tegen elkaar uit te spelen. Het is fascistisch om de schuld van asociaal beleid bij buitenlanders te leggen, om daarmee grootkapitaal buiten schot te houden. Uit angst voor racisme het probleem van niet geïntegreerde buitenlanders onbenoemd laten speelt de jacht op goedkope arbeid in de kaart. Daarom zijn Rutte en Wilders de grootste vrinden. Neo-liberaal VVD beleid dat de grenzen openzette voor goedkope arbeid speelt de PVV in de kaart.De  PVV die vervolgens met VVD beleid instemt. Geen enkele PVV stemmers weet dit. De SP zal daarom veel openlijker en veel harder op moeten komen voor de mensen die door het open-grenzen-beleid geen kans op werk hebben.

Dat betekent hogere eisen aan integratie. Dat woningen voor immigranten gegarandeerd gecompenseerd worden met goede sociale huurwoningen voor starters en senioren. Dat we harder en openlijker de interne open-grenzen-politiek van de EU bevechten met de mensen die er het meeste last van hebben (schilders, bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, fabrieksarbeiders). We moeten veel duidelijker zijn dat iedereen recht heeft op betaald werk en de bijbehorende positie in de maatschappij.

De redelijkheid, vriendelijkheid en zachtmoedigheid moeten op de schop, we zullen Wilders op zijn eigen terrein moeten aanpakken. En onze mensen, onze achterban, terughalen uit de klauwen van de rattenvanger(s). Nederland wil een sprookje? Met draken en prinsessen? Laat het dan maar een SP sprookje zijn.

Frank van den Heuvel,
SP Raadslid

U bent hier