h

Parijs, vrijdagavond 13 november 2015

14 november 2015

Parijs, vrijdagavond 13 november 2015

Een explosie, een knal, schoten uit een Kalasjnikov, de wereld in verbijstering achterlatend. We staren naar de beelden en proberen het door te laten dringen. Voor een moment zijn we sprakeloos. Maar dat duurt niet lang.
Al gauw vult de ether zich met deskundigen die het drama van commentaar voorzien.

Blijkbaar heeft een mens onnoemelijk veel woorden nodig om het gevoel van kwetsbaarheid te verbloemen. Maar in deze brij van woorden worden er gelukkige ook woorden uitgesproken die mij raken: ‘De wereld is uit balans door de oneerlijke verdeling van kennis, macht, geld en kansen.‘ Daar ben ik het grondig mee eens. Immers, wanneer je maandelijkse inkomsten zoveel hoger zijn dan die van je buurman, je landgenoot, je medewereldbewoner, kun je op je vingers natellen dat dit slechts mogelijk is ten koste van die ander.

Als SP-er vecht ik hartstochtelijk voor een eerlijker verdeling. Op het moment dat ik in de gelukkige omstandigheid was dat ik vooruit kon in het leven, kon gaan studeren en later een lieve man, een huis, een fatsoenlijk inkomen en gezonde kinderen had, keek ik om mij heen om te zien wie ik kon laten delen in deze
rijkdom. Vele pleegkinderen hebben in de loop der jaren voor kortere of langere tijd bij ons een thuis gevonden. Nu zet ik mij in als gemeenteraadslid voor de SP om ervoor te zorgen dat kennis, macht, geld en met name kansen beter verdeeld worden in Nieuwegein.

Dit schrijf ik niet op om mezelf op de borst te kloppen. Er zijn zóveel SP-ers die opkomen voor de medemens die het minder getroffen heeft, op welke manier dan ook. Waar het om gaat is dat we er allemaal van overtuigd zijn dat de wereld op een andere, een menselijker manier ingericht moet worden. We worden gedreven door de wetenschap dat dit niet met bombardementen gaat lukken. We zien in dat wanneer de rook optrekt, er aan beide kanten slechts verliezers  tevoorschijn komen. En dat het geweld alleen maar toe zal nemen. Zoals in Parijs.

Marian Bijvoet,
lid fractie SP Nieuwegein

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier