h

Dit moet ik even kwijt...

4 september 2015

Dit moet ik even kwijt...

Tekst: Harry Kemper, Nieuwegein
Het aantal vluchtelingen dat om het leven komt door verdrinking op zee zegt veel mensen hier in het westen niet zo veel meer. "Ver van mijn bed" en “Wat moeten wij daar aan doen?" En: "Als ze hierheen komen, kost ons dat alleen maar veel geld en we hebben er last van". Dit hoor je vaak ‘in de wandelgangen’ en op straat.

Maar stel: Er zinkt op het IJsselmeer een boot met 100 Nederlanders die een vaartocht maken (van een vereniging of bedrijf) en er komen er 95 van om. Wat gaat er dan gebeuren:

Extra Journaals op TV, stille tochten, herdenkingen, toespraken, krantekoppen, interviews met betrokkenen… Kortom: alles wordt uit de kast getrokken. Maar... niet voor deze MENSEN!

Een verschrikkelijke foto van een dood jongetje op het strand, dat maakt de meeste mensen (begrijpelijk) heel emotioneel. Maar zien ze ook alles wat daar achter zit. Voor veel gaat het leven gewoon verder… ‘The Show Must Go On’! De mensen zouden zich eens moeten inleven hoe deze mensen nu moeten leven, hoe verlaten door iedereen en nog een trap na krijgen, waaraan hebben ze dit verdiend? Ik moest dit toch even kwijt.

----------------------------------------------------

Standpunt SP:

Op 20 april kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie/Binnenlandse Zaken een 10-puntenplan overeen om de crisis rondom de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee aan te pakken.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen: ´De ministers geven meer geld aan operaties op de Middellandse Zee, maar de aard van de operaties is onduidelijk. Ik wil dat nu eerst prioriteit wordt gegeven aan het opzetten van een deugdelijk systeem voor het redden van mensenlevens.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ´We moeten toe naar structurele oplossingen: opvang in de regio moet versterkt worden, maar tegelijkertijd moeten de lidstaten volledig aan hun verplichtingen onder het VN-Vluchtelingenverdrag voldoen. Vluchtelingen hebben recht op bescherming´.

De SP wijst al jaren op de onhoudbare situatie in Zuid-Europa. De Jong: ´Enkele jaren geleden pleitte ik al voor Europese asielcentra binnen de Europese Unie in landen die te maken krijgen met grote aantallen asielverzoeken. Daar komt nu bij dat mensenhandelaren en -smokkelaars ervoor zorgen dat er steeds meer mensen de riskante overtocht over de Middellandse Zee wagen, met alle dramatische gevolgen vandien. De Europese Unie moet zo snel mogelijk in overleg treden met de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR), met als inzet meer hulp van de EU bij de bescherming van vluchtelingen in de opvangkampen in Libanon, Jordanië en Turkije, en een ruimhartiger hervestigingsbeleid. Daarnaast zou onderdeel van het akkoord met UNHCR kunnen zijn dat minder kwetsbare vluchtelingen, ook als ze in de EU hun asielverzoek hebben ingediend, in de eigen regio kunnen worden opgevangen´.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier