h

Vrijheid van meningsuiting en persvrijheid

23 juli 2014

Vrijheid van meningsuiting en persvrijheid

Vrijheid van meningsuiting en persvrijheid zijn een groot en kostbaar goed. Dat vinden wij als SP en met ons nagenoeg alle andere politieke partijen. Het zijn verworvenheden waar we met z'n allen terecht trots en ook zuinig op moeten zijn.

Ook de afspraken die binnen de media zijn gemaakt over het beschermen van de privacy, de persoonlijke levenssfeer van personen die in het nieuws zijn, is iets waar men in andere landen jaloers op kan zijn. Kijk maar eens wat de Raad van Journalistiek schrijft:

'2.4.1. De journalist zal de privacy van personen niet verder aantasten dan in het kader van zijn berichtgeving redelijkerwijs noodzakelijk is. Een inbreuk op de privacy overschrijdt de grenzen van zorgvuldige journalistiek wanneer deze niet in redelijke verhouding staat tot het maatschappelijk belang van de publicatie.'

Op grond van het bovenstaande had ik een heel betoog willen schrijven over wat er allemaal niet deugt aan de publicatie die onlangs op PEN.NL verscheen over de aangehouden inwoner van Nieuwegein, die er van wordt verdacht mogelijk de serieverkrachter uit Utrecht te zijn. Alle privacy-regels ten aanzien van de in hechtenis genomen man worden in het bedoelde artikel op schandalige wijze overboord gekieperd. Je zou er een klacht bij de Raad voor de Journalistiek over willen indienen. Maar de vraag is of we hier dan eigenlijk wel met journalistiek te maken hebben of gewoon met pure vuilspuiterij.

In het licht van de echt grote en dieptragische gebeurtenissen in de afgelopen periode rond het neergehaalde passagiersvliegtuig en de strijd rond Gaza is het onderwerp te triviaal om langer op door te gaan. Daar moet verder noch tijd, noch aandacht aan besteed worden. Dat zijn die site PEN.NL en eindredacteur Martin R. absoluut niet waard. Maar schandalig is het.

Foto: Martin R. bij zijn recente beëdiging als commissielid namens de VSP.

Emile Grivel
Bestuurslid SP Nieuwegein

Reacties

pen.nl had een hoog geenstijl gehalte. Bovendien is Pen.nl verreweg van objectief.

De SP in Nieuwegein bedoeld met bovenstaande eigenlijk: 'pen.nl is de enige media op lokaal niveau waar wij geen grip op kunnen krijgen want zij krijgen geen subsidie' zodat wij als linkse communistische bende kunnen bepalen wat zij schrijven. Redactie pen.nl zegt ach tis komkommertijd ze moeten toch blijven roeptoeteren.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier