h

De wooncrisis, het woonprotest!

'DE ONDERSTE STEEN BOVEN'!

30 augustus 2021

De wooncrisis, het woonprotest!

Op 8 juli, vlak voor de vakantie, protesteerden inwoners van Nieuwegein tegen de hoogbouwplannen in de binnenstad. Niemand is tegen sociale huur, maar onze gemeente lost het gebrek aan betaalbare huizen niet op door te bouwen.

In een recente aflevering van het televisieprogramma ‘Tegenlicht’ werd mooi op een rij gezet hoe het grondwettelijk recht op een woning stelselmatig is verkracht.

Vanaf de hypotheekrenteaftrek in de jaren 80 om het eigen woningbezit te bevorderen, via de jubelton ter bevoordeling van kinderen met rijke ouders en de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters. Allemaal maatregelen die de prijzen van woningen opgedreven hebben. En velen afhankelijk gemaakt hebben van de instandhouding van die woningmarkt. Wie wil er tenslotte dat de eigen hypotheek onder water komt te staan? Velen hebben om de race bij te houden en ten koste van een dure hypotheek toch een dak boven het hoofd gevonden. De aflossingsvrije hypotheek is een ketting die velen in deze woningmarktslavernij gebonden houdt.

Het helpt niet wanneer andere 'linkse' partijen zoals GL en PvdA in Nieuwegein dit landelijke VVD beleid ondersteunen door de binnenstad rijp te maken voor investeerders die alleen meedoen als er een toren van 70m komt staan met legbatterijen voor sociale huur. Appartementjes die na 20 jaar op de vrije markt komen. Want dat is de werkelijkheid van de sociale huur die er nu gebouwd gaat worden. Die is niet, zoals in het verleden ‘eeuwig’, maar slechts voor 20 jaar. De institutionele beleggers boeken nu die winst al in.

Er staan in Nederland meer woningen leeg dan dat er tekort is (zie deze link): “er staan inmiddels al 441.000 woningen leeg, mede doordat mensen er een tweede huis op nahouden. Opvallend: juist in de duurste gebieden, waar de leegstand een stuk hoger is dan het gehanteerde tekortcijfer van 279.000 woningen”

Op 5 augustus initieerde Zeno Winkels, de Woonbond-directeur het idee voor een protest actie op 12 september: https://woonprotest.nl. Als SP afdeling Nieuwegein steunen we deze actie.

Wie gaat er mee? Het protest begint om 14u in Amsterdam. Stuur een email naar nieuwegein@sp.nl en we laten u weten waar we verzamelen om samen daarheen te reizen (met OV).

Frank van den Heuvel

Voorzitter SP Nieuwegein.

Reactie toevoegen

U bent hier