h

Over 'Voor14'....

'DE ONDERSTE STEEN BOVEN'!

9 juli 2021

Over 'Voor14'....

Foto: SP

De FNV was j.l. donderdag aanwezig bij het Stadshuis. Doel was steun te verlenen aan de door de SP fractie ingediende motie voor een eerlijk minimumloon van € 14 per uur. Er werd een uitgebreid informatiepakket overhandigd dat door de SP zal worden doorgegeven aan de verantwoordelijk wethouder. In Nederland zijn er al tal van gemeenten die het streven naar € 14 hebben omarmd.

Waarom € 14 per uur?

Steeds meer mensen op of rond het minimumloon kunnen nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. Zij verdienen net genoeg geld voor de huur, zorgverzekering en boodschappen, maar niet voldoende om onverwachte kosten als een kapotte wasmachine of het schoolreisje van de kinderen op te kunnen vangen. En in een crisis zoals nu is deze groep dan ook een van de eerste die de financiële gevolgen voelt. Dat terwijl Nederland enorm welvarend is. Dat de rijken steeds rijker worden is geen loze kreet: in 2018 ging maar liefst de helft van alle vermogensgroei naar de rijkste 1%.

Foto: SP

Sinds de jaren zeventig groeit de welvaart in ons land. Onze arbeidsproductiviteit - de hoeveelheid werk die we in een uur gedaan krijgen - is met de helft gestegen. Maar daar profiteert lang niet iedereen van mee. Mensen met een minimumloon hebben in de afgelopen jaren 20% aan koopkracht ingeleverd. Omdat een groot deel van de inkomsten aan huur en vaste lasten opgaat, blijft er nauwelijks geld over voor andere uitgaven, blijkt ook uit onderzoek van het Nibud.

Daarom moet het minimumloon naar € 14 euro. Niet alleen werkenden gaan er dan op vooruit: ook het inkomen van mensen met een uitkering en AOW zal hierdoor stijgen, omdat die gekoppeld is aan de hoogte van het minimumloon. Daardoor gaan alle 1,3 miljoen Nederlanders die nu in armoede leven erop vooruit. Zo zorgen we er ook voor dat de kloof tussen arm en rijk niet verder groeit.

Foto: SP

De gevolgen van een eerlijke verdeling van de welvaart reiken veel verder dan in een koopkrachtplaatje te vangen is. Een sterk ongelijke samenleving is een voedingsbodem voor verdeeldheid en populisme. Terwijl we ons juist niet tegen elkaar moeten laten opzetten: een minimumloon van € 14 is belangrijk voor iederéén, ongeacht je afkomst, leeftijd of geslacht. De beweging Voor 14 laat zich niet verdelen. Wij staan schouder aan schouder met iedereen die wil strijden voor een hoger minimumloon.

Het is dus gewoon sociaal om dat minimumloon op te trekken naar € 14 (en dat is zeker geen vetpot) Veel gemeenten in Nederland hebben ook daadwerkelijk dat sociale gezicht laten zien en zich te bekommeren om de grote groep die het slecht getroffen heeft.

Foto: SP

En hoe zit dat nu in Nieuwegein? VVD, D66, CDA, CU, VSP en Lokale Vernieuwing hebben de SP motie Voor14 weggestemd.  Gebruikte argumentatie van deze clubjes zonder sociaal gezicht: het is te duur, te ingewikkeld, het leidt tot scheve verhoudingen op de werkvloer en tot concurrentie met omliggende gemeenten enz. Je verzint het niet hè….

Foto: SP

Waar een wil is, is een weg. Alleen is die weg voor  mensen met een minimumloon in Nieuwegein dankzij de asocialen in de gemeenteraad doodlopend. Nog wel.

Het geeft aan dat de strijd voor deze sociale maatregel nog lang niet gestreden is. Integendeel. In gemeenten, waar vooral andere belangen spelen dan opkomen voor bewoners die vastgeketend zitten aan het huidige minimumloon van € 10 bruto per (!) uur is de strijd nog hard nodig. Ook in Nieuwegein.

Zie vooral https://www.voor14.nl/ en strijd mee!

Foto: SP

EG

Reactie toevoegen

U bent hier