h

SP stelt vragen over lerarentekort Nieuwegein

12 juli 2019

SP stelt vragen over lerarentekort Nieuwegein

Naar aanleiding van recente berichtgeving over het groeiende lerarentekort stelt de SP in Nieuwegein vragen aan het college van B&W. De SP wil weten hoe groot het probleem is in Nieuwegein en wat er aan gedaan wordt. Op sommige plaatsen leidt het tekort tot het naar huis sturen van kinderen, wat uiteraard zeer onwenselijk is. Lees verder om meer te lezen over alle vragen die Menno Uphoff (commissielid) stelde.

Naar aanleiding van de publicatie van de PO-Raad dat het lerarentekort  in het basisonderwijs dit jaar nog groter is en zich vooral concentreert in de Randstad, heeft de SP een aantal vragen.

  1. Hoe ernstig is het lerarentekort in Nieuwegein op het basisonderwijs, hoeveel vacatures  staan er open?
  2. Hoe zit dit op het middelbaar onderwijs in Nieuwegein? Graag toelichten.
  3. Zijn de tekorten op Nieuwegeinse scholen wat betreft leraren, schoolleiding en ondersteuningspersoneel dit jaar verder opgelopen ten opzichte van de jaren hiervoor? Zo ja, hoe groot is deze toename? Zo nee, is er sprake van een verbetering van de situatie en hoe groot is deze verbetering?
  4. Hoe groot zijn de tekorten op zowel basis- als middelbare scholen in Nieuwegein vergeleken met de landelijke trend? Graag toelichten. 
  5. Hoe vaak worden er door scholen in Nieuwegein, als gevolg van tekort aan personeel, stappen gezet als; 
  • Het naar huis sturen van leerlingen,
  • Het inhuren van ZZP’ers voor de klas,
  • Het laten wegvallen van lessen,
  • Het samenvoegen van klassen
  • En andere noodmaatregelen als gevolg van een tekort aan personeel?
  1. Zijn deze problemen erger op het basis of middelbaar onderwijs en bij welke scholen speelt dit het meest?
  2. Zijn er in Nieuwegein basis- of middelbare scholen waarbij tekorten dusdanig zijn dat de onderwijskwaliteit in gevaar komt / zijn alle scholen in Nieuwegein nog voldoende in staat om onderwijs te leveren ondanks personeelstekorten? Zijn er scholen die in de buurt komen van dit probleem? Graag toelichten.
  3. Welke stappen kan de gemeente Nieuwegein zetten om de problemen op scholen door personeelstekorten te verminderen? Heeft de gemeente al stappen gezet? Graag toelichten.

Reactie toevoegen

U bent hier