h

Ron Meyer nieuwe partijvoorzitter landelijke SP

28 november 2015

Ron Meyer nieuwe partijvoorzitter landelijke SP

Foto: SP / SP
Vakbondsbestuurder Ron Meyer is tijdens het partijcongres op 28 november 2015 in Utrecht verkozen tot de nieuwe partijvoorzitter van de SP. Hij volgt Jan Marijnissen op, die jarenlang de voorzitter van de partij was. Het partijbestuur gaf de voorkeur aan Ron Meyer, en daar gingen de afgevaardigde leden dus in mee. Meyer kreeg 529 van de stemmen. De andere kandidaat, Kamerlid Sharon Gesthuizen, kreeg er 370.

Ron Meyer is zijn toespraak: “Gekozen worden is heel bijzonder en een ongelofelijk eer. Het is een verplichting tot bescheidenheid, inspanning én dienstbaarheid. Sharon en ik hebben een marathon gelopen. Dwars door het land. Het was af en toe een pittige wedstrijd maar laten we afspreken dat we straks aan het einde van dag de poorten van dit prachtige pand schouder aan schouder verlaten. De SP is meer dan de som der delen. Onze teamgeest maakt het verschil!”

Ron Meyer komt uit de FNV en is daar vakbondsbestuurder en campagneleider en hij is bovendien sinds 2006 voorzitter van de SP-fractie in de gemeenteraad in Heerlen.

Hij studeerde van eind jaren negentig tot 2004 fiscaal recht in Maastricht. Hij meldde zich bij de SP en bij de FNV waar hij landelijke bekendheid verwierf als de actieleider bij de stakingen van schoonmakers en in distributiecentra van Albert Heijn. Sinds vorig jaar zomer is hij ook een van de woordvoerders van Young & United, de nieuwe jongerenbeweging die onder meer pleit voor een verhoging van het minimumjeugdloon voor jongeren tot 23.

Tegen NRC Handelsblad zei Ron Meyer dat hij de afgelopen maanden met SP-leider Emile Roemer en met de huidige SP-voorzitter Jan Marijnissen veel heeft gesproken over de 'staat van de partij'. Meyer wil als voorzitter de basis van de SP uitbouwen via een combinatie van ''activisme, lef en bestuursverantwoordelijkheid''.

 

Reactie toevoegen

U bent hier