h

VRAGEN OVER VLUCHTELINGEN

10 september 2015

VRAGEN OVER VLUCHTELINGEN

De gemeente verkent de mogelijkheden om binnen de gemeentegrenzen asielzoekers op te vangen. Dat valt te lezen in een verklaring van Gemeente Nieuwegein.  De SP juicht dat toe. Maar laten we eerst zorgen dat we aan de huidige taakstelling voldoen.

Annie v.d. Heuvel, fractievoorzitter:
“Natuurlijk is het niet makkelijk om een passend antwoord te vinden. Waar gaan we de asielzoekers  huisvesten, maar nog lastiger is de vraag of er draagvlak is onder de bewoners van Nieuwegein en hoe we dat gaan creëren.”

Vluchtelingenwerk Nieuwegein
“Onlangs heeft de SP een gesprek gehad met Vluchtelingenwerk Nieuwegein. Het verbaasde ons dat de gemeente daar in de afgelopen dagen nog niet had gepeild hoe het ermee stond, gewoon even een simpel telefoontje met de vraag of men de toestroom van helpende handen nog in goede banen kan leiden.
Het verbaasde ons nog meer dat Vluchtelingenwerk niet overstelpt is met vragen van mensen die iets willen doen, zoals wel in omringende gemeenten is gebeurd.”

Taakstelling
“De vraag is of Nieuwegein wel kan voldoen aan de huidige taakstelling, dat is de verplichte opvang van vluchtelingen, verdeeld over het hele land uigevoerd door het COA. Nieuwegein moet in ieder geval voor de tweede helft van dit jaar 54 mensen opvangen. Er wachten momenteel in Nederland nog 12.000 vluchtelingen in asielzoekerscentra van het COA. Deze hebben allemaal een verblijfsvergunning en wachten op een goede plek om te wonen ergens in Nederland. Nieuwegein zal daar ook naar evenredigheid zijn verantwoordelijkheid voor moeten nemen.”

Woningen

“Zijn er genoeg woningen in Nieuwegein? Tot nog toe kan Nieuwegein aan die vraag voldoen. Maar de woningen zijn erg duur. Als onze taakstelling hoger wordt, dus meer vluchtelingen opvangen, dan moeten er wel meer betaalbare huizen komen. Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen en veel huurhuizen van woningbouwvereniging worden te koop gezet. Dit vindt de SP geen goede ontwikkeling. Het is op dit moment voor iedereen moeilijk om aan een goede betaalbare woning te komen.”

Welkom
“Voor mensen die huis en haard verlaten om een veilige plek te zoeken is het van belang dat zij zich welkom voelen. We moeten ruimhartig met deze mensen omgaan en kunnen dat als Nieuwegeinse gemeenschap samen waarmaken. In Nieuwegein kan Vluchtelingenwerk nog veel vrijwilligers gebruiken die de nieuwe inwoners wegwijs kunnen maken in onze stad. Er is ook dringend behoefte aan taalcoaches.”

Meer ondersteuning
“Daar is meer ondersteuning voor nodig. Er is in Nieuwegein nu slechts 40 uur per week beschikbaar, 1 persoon,  voor het maatschappelijk begeleiden van vluchtelingen. In de omliggende gemeenten is er de laatste tijd uitbreiding van uren gekomen gezien de toestroom. Waarom in Nieuwegein niet? Dit zijn ook vragen die beantwoord moeten worden en waar de gemeente op korte termijn een oplossing voor moet vinden”.

Aanmelden als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk kan via een contactformulier op de site van Vluchtelingenwerk Nieuwegein: http://www.vlw-nieuwegein.nl/

Reactie toevoegen

U bent hier