h

Agenten en ambulancepersoneel verdienen een betere CAO

28 augustus 2015

Agenten en ambulancepersoneel verdienen een betere CAO

De agenten tellen af naar Prinsjesdag - 15 september - waarop hun cao-acties overgaan in een tweedaagse staking. Die dagen komen zij alleen nog in actie bij noodoproepen. Er liggen plannen klaar om de toegang tot vier ministeries te blokkeren. 'Groot gelijk hebben ze!', zegt Nine Kooiman, SP-Tweede Kamerlid Veiligheid en Justitie. Een betere cao voor agenten behelst niet alleen hogere lonen maar ook betere arbeidsvoorwaarden en meer uitvoeringscapaciteit, zo blijkt uit SP-onderzoek onder ruim 1.700 agenten. Op dit moment is er bijvoorbeeld niet eens voldoende tijd om te trainen en bij ziekte is er vaak geen of onvoldoende vervanging.

Ook onder het ambulancepersoneel is er veel onvrede. Recente acties waarbij geen overuren meer gedraaid werden en het personeel zich aan de normale pauzetijden hield, hebben niets uitgehaald. Daarom houdt het personeel op meerdere plaatsen werkonderbrekingen. Tot slot voert ook het personeel van de sociale werkplaatsen actie, bijvoorbeeld in Den Haag, waar men in tentjes voor het hoofdkantoor van de vereniging van Nederlandse gemeenten bivakkeert.

De FNV maakt duidelijk waarom de vakbond niet ingaat op het cao-voorstel van Plasterk. Over de gevolgen van het arbeidsconflict voor het personeel uit bijvoorbeeld het onderwijs, de gevangenissen en het busvervoer, wordt in vakbondsverband de komende tijd verder gesproken. Ons standpunt is helder: bij eerlijk werk horen een eerlijk loon en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. De SP staat achter de actievoerende agenten en ambulancemedewerkers omdat zij dag en nacht voor ons klaar staan.

Overigens komen niet alleen bij de overheid maar ook in de particuliere sector werknemers in beweging voor een betere cao. In de metaal en metaal en techniek zijn de cao-stakingen na de zomerstop hervat.

Reactie toevoegen

U bent hier