h

TZorg blijft onze zorg

3 december 2014

TZorg blijft onze zorg

Op maandagavond 1 december was TZorg het onderwerp in het NPO Radio 1 programma '1 op straat' met Rob Oudkerk. Omdat de SP hierover in Nieuwegein actie heeft gevoerd, was de redactie van het programma op onze website uitgekomen en vond het belangrijk genoeg om daar een hele uitzending aan te wijden. Met hun studiobus kwamen ze daar speciaal voor naar Nieuwegein. Lees verder en voor het beluisteren van de uitzending, zie onderaan artikel.

Omdat thuiszorgorganisatie Rivas stopt met het leveren van thuiszorg, wil organisatie TZorg de medewerkers - tegen slechtere voorwaarden - overnemen. Dat was voor de SP Nieuwegein aanleiding om de vinger aan de pols te houden en op 20 november actie te voeren toen medewerkers het contract konden ondertekenen. De media reageerden.

Het viel in eerste instantie niet mee om thuiszorg medewerkers te vinden die in deze radiouitzending iets wilden vertellen. Daar heb ik respect voor. Degenen die het wel deden, durfden dat alleen omdat ze naar een andere zorgaanbieder zijn gegaan en dus niet van TZorg afhankelijk zijn.

Niets durven te zeggen 
Medewerkers die wel bij TZorg zijn gebleven durfden niets te zeggen; een teken aan de wand! Ook een cliënte kwam via de telefoon aan het woord. En er waren een medewerker van de Abvakabo/FNC, de heer Van de Berg - directeur van TZorg - en ondergetekende.

Het was mijn eerste kennismaking met de heer Van de Berg ('zeg maar Mark'). Een jongeman, die zich van geen kwaad bewust leek.

Keukentafelgesprek 
Ik hoorde tijdens de uitzending dat er gemeenten zijn waar TZorg zelf aan de keukentafelgesprekken meedoet om te bepalen welke zorg iemand krijgt op huishoudelijk gebied met ingang van 1 januari 2015. In Nieuwegein zit TZorg gelukkig niet 'aan de keukentafel'. Hier is de regie in handen van de gemeente.

Boete clausule in contract
Er werd ook gesproken over de boete van 5000 Euro, die medewerkers krijgen als zij informatie over het bedrijf, het contract of clienten naar buiten brengen. TZorg zou voornemens zijn om naar dit artikel te kijken en het misschien uit het contract te halen omdat ook een wethouder in Amsterdam hierover had geklaagd. Het was ook het onderwerp waarover ik een vraag heb gesteld aan de Nieuwegeinse wethouder Adriani. Het weghalen van die boeteclausule zou al een mooi begin zijn. Medewerkers zullen dan sneller bereid zijn om misstanden aan te geven en met die informatie kunnen wij als SP aan de slag.

'Van geen kwaad bewust'
Wat mij het meest heeft verbaasd, is dat deze meneer Mark van de Berg zich echt van geen kwaad bewust lijkt. Hij ziet zijn bedrijf als de redder in de nood voor deze groep thuiszorgmedewerkers die anders ontslagen zouden worden. Zolang hij zijn medewerkers maar volgens de CAO betaalt - ook al is dat 2,50 Euro minder per uur - 'mogen zij blij zijn om voor TZorg te werken'. Dat zij alleen hun gewerkte uren betaald krijgen - ook al hebben ze een contract met meer uren er in, geen reiskostenvergoeding, geen overname van dienstjaren enzovoort - doet hem niets. 'Hij doet niets illegaals'.

Winst behalen
En dat is nu precies wat er mis is met de zorg. Er werken slimme ondernemers die kijken waar winst te behalen valt. Zij werken met de slimste juristen en wie hiervan de dupe worden hoe ik niet uit te leggen. Dit gebeurt er als we de zorg overlaten aan de markt!

Den Haag
Laten we niet vergeten dat al deze praktijken waar gemeenten nu mee te maken krijgen, vanuit Den Haag komen. De gemeenten moeten het doen met veel minder geld. Wij hopen dat we er in Nieuwegein voor kunnen zorgen dat er geen mensen tussen het wal het het schip vallen.

Verschil maken 
Ik hoop dat zowel clienten als medewerkers in de zorg de SP Nieuwegein weten te vinden als ergens iets niet goed gaat. Zo kunnen wij zorgen dat de aanbieders zich aan de regels houden en hopen we als SP het verschil te kunnen maken.

Annie van den Heuvel
Raadslid SP Nieuwegein

> Voor het beluisteren van de uitzending, klik hier.

Actie van SP op 20 november 2014

Reacties

Goed zo Annieieieieieie!!!

Wat een goed artikel en wat leggen jullie de vinger op de zere plek. De mening over Mark v/d Berg is de enige juiste!

Ja wij mogen blij zijn, dat we voor TZorg mogen werken. Het is een afschuwelijk bedrijf dat vaste contracten overneemt onder een afbraakconstructie. Ze beloven van alles bijvoorbeeld km vergoeding, maar een declaratieformulier heb ik nooit ontvangen. € 1,09 per dag, ook als je ergens wel met de auto heen moet, omdat de afstand te groot is. Het werk is altijd in de wijk en zo, zodat je er met de fiets heen kan werd mij verzekerd. Mijn contract (meer werken kon sowiezo al niet) is inmiddels gereduceerd naar 7,5 uur per week, dat was 12 uur per week.

Iedere keer te weinig omlaag om in aanmerking te komen voor een aanvullende uitkering. Ook mijn salaris is fors omlaag gegaan, maar ja geen uitzicht op een uitkering als je niet bij TZorg ging werken, want dan had je geen recht op een uitkering volgens mijn oude werkgever.

Ik ben blij, dat er nu de nodige gemeenten in verweer komen (Nijmegen, Amsterdam en Nieuwegein) om deze firma is goed in de gaten te houden, maar het leed is voor veel nieuwe medewerkers al geschied.

Zelf heb ik gelukkig een rechtsbijstandverzekering en heb ik een advocaat in de arm genomen. De zaak stond gisteren op de rol bij de Rechtbank Haarlem.

Ik vecht mijn afbraakcontract aan.Leuke bijkomstigheid is, dat de advocaat van TZorg gisteren meldde, dat het bedrijf bereid is om een redelijke regeling te treffen. Nu wel....., maar de zaak loopt gewoon door.

Dit soort bedrijven moet echt een halt worden toegeroepen en het wordt tijd, dat men hier in Den Haag ook eens van doordrongen raakt.

Ook in de gemeente Goeree Overflakkee heeft Tzorg een sterfhuisconstructie bedacht voor Careyn en de gemeente in juni 2014 het huishoudelijk personeel overgenomen en nu in januari 2015 worden 92 van de 143 medewerkers gedwongen ontslagen.

Reactie toevoegen

U bent hier