h

Politieke avond met Eerste Kamerlid Eric Smaling

7 maart 2013

Politieke avond met Eerste Kamerlid Eric Smaling

Jaarlijks organiseert iedere SP afdeling een ledenvergadering voor het afleggen van verantwoording aan de lokale leden. Dit soort avonden worden meestal gecombineerd met de komst van een spreker. Vandaag ontving de afdeling Eric Smaling, senator van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer komt steeds meer in het nieuws omdat het Kabinet op zoek is naar meerderheden voor hun plannen. De Senaat is soms in staat bepaalde plannen tegen te houden. In deze tijden waarin veel asociale bezuinigingen worden aangekondigd speelt de Eerste Kamer een grotere rol dan ooit. Eric vertelde hier uitgebreid over.

In de Senaat zitten veel leden met dubbele petten. Het zijn veelal mensen die commissariaten hebben bij multimationals. Zo is Elco Brinkman voorzitter van Bouwend Nederland. Dan is het erg handig om ook een Senator te zijn. In Den Haag vinden deze ambtdragers hun vrienden en niet altijd is duidelijk welke pet de op welk moment ophebben.

De Eerste Kamer is politieker dan menigeen denkt. Indien een voorstel uit de Tweede Kamer komt en het echt een slecht voorstel is, is de kans redelijk dat de Eerste Kamer het tegenhoudt. Zo werd nog niet zo lang geleden Elektronisch Patiƫnten Dossier unaniem weggestemd. Dan kan het Kabinet weer overnieuw beginnen. Dat geeft een voldaan gevoel. Vaak ook worden wetten beter gemaakt waarmee de rechtelijke macht ontzien wordt omdat er anders een stormvloed van rechtszaken in de hand wordt gewerkt.

Eric Smaling heeft verstand van ruimtelijke ordening. Er werd uitgebreid gesproken over dit onderwerp en de raakvlakken met Nieuwegein. Het college in Nieuwegein is dol op bouwen, het stadshart is daarvan een goed voorbeeld. Maar ook de uitgebreide plannen die men heeft voor Muntplein brengen een nieuw verschijnsel met zich mee. De projectontwikkelaar neemt zelf initiatief om het college een plan voor te leggen. Een winkelgebied wordt opnieuw ingericht en de ontwikkelaar betaalt de te slopen huurwoningen en betaalt de voorzieningen in de openbare ruimte. De raad staat buiten spel en de schaalvergroting neemt verder toe.

De avond werd afgesloten door elkaar veel succes toe te wensen, zowel in Nieuwegein als Den Haag.

Bekijk het profiel van Eric Smaling

U bent hier