h

De macht van taal

12 juni 2011

De macht van taal

Zaterdag 11 juni was een delegatie van de SP Nieuwegein aanwezig op de door de landelijke SP georganiseerde Dag van de Taal in Amersfoort.Onder leiding van Jan Kuitenbrouwer werd aan de hand van vele voorbeelden duidelijk gemaakt hoe het juiste gebruik van taal en het framen kan helpen, mensen te overtuigen van jouw standpunten.

Ook werd ingegaan op hoe tegenwoordig het framen van onderwerpen gebruikt wordt om de waarheid geweld aan te doen. Onnodig te vertellen dat dat laatste onderdeel vooral kon worden geïllustreerd aan de hand van praktijk voorbeelden uit de verbale fantasiekoker van Geert Wilders. Zoals zijn taalgebruik ten aanzien van vluchtelingen waarbij hij en de PVV het steevast hebben over 'massa-immigratie'. PVV’ers gebruiken te pas en te onpas doelbewust dat woord om aan een bepaalde beeldvorming te doen.

Hetzelfde geldt voor de uitdrukking 'Islamisering van Nederland' dat al zo vaak is verkondigd en herhaald dat die term nu ook door andere politici, zij het in een ander verband, gebruikt wordt. Nog een frame, nu van Rutte: 'snoeien om te groeien'. Mooi gevonden deze verwijzing naar het tuinieren, maar terecht merkte één van de aanwezigen op dat het snoeien in de tuin toch vooral van bovenaf moet plaatsvinden……

Het was een goed bezochte studiedag met een kleine 90 kaderleden afkomstig uit alle delen van het land en met bekende SP’ers als Jan Marijnissen, Emile Roemer, Ronald van Raak en Paul Ulenbelt.

Bezoek de website van mede-organisator Taalstrategie

U bent hier