h

Raad dwingt met krappe meerderheid het college richting tegenstem bestuursakkoord VNG

26 mei 2011

Raad dwingt met krappe meerderheid het college richting tegenstem bestuursakkoord VNG

Binnenkort, op 6 juni, praat en stemt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over het zogenaamde bestuursakkoord waarmee gemeenten enorm gekort worden op bepaalde budgetten. De bezuiniging die volgt uit de financiële crisis wordt hiermee afgewenteld op de gewone man in zijn woonplaats. De monsterbezuinigingen leggen een bom onder de WSW, de ondersteuning van mensen die het moeilijk hebben en voert verregaande marktwerking in in de Jeugdzorg. Voldoende reden om tegen te stemmen!

Een initiatief van Groen Links kreeg bijval van SP, Partij van de Arbeid en een aantal andere oppositiepartijen. Met een motie wilden we het college ertoe bewegen tegen het akkoord te stemmen op 6 juni onder bepaalde voorwaarden. Met name de nieuwe wet Werken naar Vermogen schuift nieuwe verantwoordelijkheden naar de gemeenten. Echter de financiële middelen worden niet meegeleverd waardoor bijvoorbeeld de WSW bedrijven een snelle dood zullen sterven. Met twee derde van het normale budget moeten even alle nieuwe instromers aan een reguliere baan worden geholpen. Alsof de WSW bedrijven niet al jarenlang precies dát proberen te bewerkstelligen.

Uiteraard waren de VVD en CDA voor het akkoord en tegen de motie. Het is moeilijk te begrijpen met welk gemak deze partijen over de belangen van velen heen walsen. Het gênant naïeve redeneren waarmee men denkt deze monsterbezuiniging naar 'mooie kansen' te kunnen ombuigen is treffend. Zo gaan we de komende jaren nog veel meer asociaal beleid zien, verkocht als kansen voor de achterblijvers. Dit is een belediging aan het adres van deze achterblijvers, maar ook aan het adres van de gemeenten, die lijdzaam zullen toekijken hoe sociale verworvenheden onder hun vingers wegsmelten.

Dit ene akkoord zal zeer veel schade toebrengen aan bepaalde groepen en de rekening van de crisis definitief bij hen neerleggen. Ondertussen gaat de zelfverrijking aan de top door en worden er weer vette bonussen uitgedeeld. De bankenbelasting komt er niet en de hypotheekrenteaftrek blijft onaangetast waardoor de rijken gesponsord blijven.

Op 6 juni zullen we weten hoe Nieuwegein haar positie gekozen heeft. Wordt de motie recht gedaan of gaat het college haar eigen weg? We houden u op de hoogte. Het niet respecteren van de wens van de raad zal veel rumoer veroorzaken.

Lees hieronder het betoog van fractievoorzitter Martijn Stekelenburg bij behandelen van de motie:

Voorzitter, we staan aan de vooravond van een grote en belangrijke beslissing. Wanneer het bestuursakkoord in de huidige vorm aangenomen wordt, gaan grote groepen mensen in Nederland en in Nieuwegein dit hard voelen. Wanneer zij dan getroffen worden, zullen ze zich afvragen waaraan ze deze kille bezuinigingen verdiend hebben. Bezuiniging is nodig, maar we gaan met dit akkoord de mensen raken die de crisis niet hebben veroorzaakt. Dat is de eerste en meest belangrijke reden om dit akkoord af te wijzen.

‘Het is ook een waar VVD-akkoord voorzitter, gesloten tussen Mark Rutte (VVD), Annemarie Jorritsma (VVD) en Jan Franssen (VVD). Voor deze onderhandelaars gaat het vooral om papieren cijfers, maar de gemeenten worden straks geconfronteerd met de mensen die in grote problemen komen. Als de gemeenten instemmen met dit akkoord worden zij verantwoordelijk gemaakt voor het schrappen van het minimumloon, het afbreken van de sociale werkvoorziening, een fikse korting op begeleiding aan kwetsbare mensen en een verregaande introductie van marktwerking in de jeugdzorg. Elke fatsoenlijke bestuurder met een hart voor de zaak zal dit akkoord willen en moeten afwijzen.

Voorzitter, helemaal bont wordt het voor de WSW-ers als het kabinet haar zin krijgt. Al eerder leerden we dat de club van Rutte van plan is, de WSW om zeep te helpen, door geringschattend aan te geven dat de WSW cliënten wel naar een gewone baan kunnen. Hoe weinig snap je van deze doelgroep als je dat zo roept.

Dit voorstel voorzitter, maakt de ramp voor de WSW concreet. De gemeente krijgen de verantwoordelijkheid voor de WSW toegeschoven binnen de Wet Werken naar Vermogen, zonder de benodigde budgetten en zonder beleidsvrijheid. Dat is niet alleen een belediging aan het adres van de WSW-ers, maar ook richting de gemeenten die al veel vaker verantwoordelijkheden afgeschoven hebben gekregen, steeds met minder middelen.

De SP roept de raad en het college op om de VNG terug te fluiten en deze afbraak van sociale rechten en voorzieningen te stoppen. Het zijn niet deze mensen die de crisis hebben veroorzaakt. Laat liever de vervuiler betalen.

Vanwege het groot onrecht dat boven het hoofd van de WSW doelgroep hangt, dienen we samen met een aantal andere partijen een motie in om het college op het grote belang te wijzen voor deze mensen.

Ons advies, stem tegen het akkoord zoals het nu voorligt. Neem de vele verontruste signalen serieus. Stop het afwentelen van de crisis op de onschuldigen.

Dank u wel.

U bent hier