h

Terugblik op politiek roerig jaar

31 december 2010

Terugblik op politiek roerig jaar

Met zicht op het nieuwe jaar is het altijd goed om terug te kijken. Om politieke lessen te trekken en nieuwe kansen te zien voor wat komen gaat. De decembermaand biedt een goede mogelijkheid om tot nieuwe inzichten te komen. Lees verder voor het verslag van de gebeurtenissen van 2010 door de ogen van een SP-er..

Januari betekent de start van een nieuw jaar en van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart. De eerste lokale debatronde zet direct de toon: lokale politici proberen inhoudsloos elkaar verbaal vliegen af te vangen. Drama op de 25e: Bouwgein brandt helemaal af.

Het verkiezingscircus barst goed los in februari als partijen die bijna nooit onder de mensen komen zich in het straatbeeld vertonen met gammele bakfietsen of kleine sleurhutten. De SP promoot gratis OV voor ouderen. Diezelfde dag is er ’s avonds het grote lijsttrekkersdebat in het NBC. Velen vinden “onze “ Martijn de winnaar van deze - vooral politiek inhoudelijke – debatavond. Het laatste weekend van deze maand is er een verkiezingsmarkt op City Plaza. Harry van Bommel is hierbij aanwezig.

Maart is de maand van de gemeenteraadsverkiezingen. Een hele slechte opkomst en een behoorlijk verlies voor het zittende college, dat haar meerderheid ziet slinken tot 1 zetel. Daarom probeert het college D66 erbij te halen. Ook zet de gemeente een wazige enquête uit onder willekeurige Nieuwegeiners over het popmuziekbeleid. Nooit meer iets van gehoord. De volgende campagneslag dient zich ondertussen aan: tweede kamer verkiezingen in juni.

In april worden de achterkamertjes-onderhandelingen over een nieuw college afgerond zoals werd verwacht: “joehoe, daar zijn we weer, en ons neefje van D66 mag ook meespelen”. De eerste berichten over een uitgave van miljoenen voor lampjes in het nieuwe stadscentrum en flinke bezuinigingen op het SWN budget doen de ronde. Een SP amendement om kwetsbare jongeren het recht op inkomen te laten behouden wordt door de gemeenteraad afgewezen.

Op zaterdag 1 mei voert de SP een ludieke – letterlijke – schoonmaakactie op City Plaza die veel belangstelling trekt en de nodige waardering oogst. De gemeente gaat 2 miljoen eurootjes spenderen aan een fietsbruggetje voor een iets gunstiger fietsroute richting Houten. 20 mei is de dag van de Ninegein Tour: ons Tweede Kamerlid in spé Nine Kooiman toert met de SP touringcar door heel Nieuwegein, op de hielen gevolgd door een nieuwsgierige cameraploeg van RTL 4.

De tweede verkiezingsmaand is juni. Tot op de verkiezingsdag wordt er door de SP actie gevoerd. Het resultaat mag hoopvol genoemd worden: 15 zetels en afgaande op de peilingen van een paar weken voor de verkiezingen (8 zetels) een meevallende uitslag. Nog een ander heugelijk feit: in Nieuwegein stemden meer mensen op de SP dan op het CDA!

Zomermaand juli brengt Nederland de verloren WK-finale. De SP Statenfractie bezoekt onder andere Hoog Zandveld, het Klooster en de Plofsluis, dat is de plek waar het college dat fietsbruggetje wil neerleggen. Ook deze maand een dramatische aanrijding met een sneltram in Nieuwegein met tragische afloop.

Naar aanleiding van dat ongeluk stelt de SP in augustus kritische vragen over de veiligheid rond het tramtraject. Ook is er deze maand weer een editie van Geinbeat, waar de SP opnieuw aantoont de popmuziek een warm hart toe te dragen.

Op 6 september organiseren de vakbonden een protestbijeenkomst tegen de TNT reorganisatieplannen die moeten leiden tot het ontslag van duizenden werknemers. De SP is op deze emotionele avond aanwezig om steun te betuigen. En in de gemeenteraad worden twee nieuwe SP raadsleden geïnstalleerd: Hans Verdouw en Laura Bruinsma.

De Utrechtsestraatweg lijkt bij tijd en wijle te veranderen in een gevaarlijk race circuit. Reden te meer voor de SP om in oktober de gemeente aan te sporen daar iets tegen te doen. De nationale ombudsman laat geen spaan heel van het optreden van de gemeente in de asbest kwestie. Een poging van de SP en andere oppositiepartijen om een aanvullend onderzoek over deze zaak te laten uitvoeren wordt door VVD, PvdA, CDA en D66 geblokkeerd. Ondertussen graaien diezelfde partijen snel definitief 2 miljoen euro weg voor aanleg van dat fietsbruggetje bij de plofsluis. Vooral het CDA is in haar nopjes met deze actie.

Op 9 november voeren de SP-afdelingen Nieuwegein en IJsselstein actie bij de Pauw-WSW-bedrijven in IJsselstein als protest tegen de door het kabinet aangekondigde draconische maatregelen . Later deze maand is er een grote WSW manifestatie in Den Bosch. In Nieuwegein doet de SP tevergeefs een beroep op collega-gemeentepolitici om solidair te zijn met de inwoners die getroffen (gaan) worden door bezuinigingen, en stelt voor om voor één jaar 10% van hun vergoedingen terug te storten in de gemeentekas. Slechts 1 partij is voor. Wél neemt de raad een SP motie aan waarin wordt voorgesteld om de kleinere winkelcentra in Nieuwegein te behouden.

December is de cadeaumaand bij uitstek. En de collegepartijen strooien dan ook met surprises. Zoals die eindejaarsfuif voor jongeren: daar wordt €20.000 euro uit het zeer beperkte jongerenbudget voor weggesluisd. En het college besluit nog snel tot een soort gedwongen tewerkstelling van mensen met een bijstandsuitkering. Waarmee het begrip dwangarbeid weer nieuw leven wordt ingeblazen. De winter heeft nu dus definitief haar intrede gedaan – ook in locale politiek.

Snel op naar het voorjaar 2011!

Emile Grivel

Lees al het SP-nieuws van 2010!

U bent hier