h

Nieuwegeinse inwoner in de kou

2 november 2009

Nieuwegeinse inwoner in de kou

Afgelopen vrijdag 30 oktober verscheen er in Ons Nieuwegein een interview met fractievoorzitter Martijn Stekelenburg en een cliënt van de SP Hulpdienst. Met toestemming van de krant en verslaggeefster Ria Poot wordt het artikel hier ook geplaatst. Het geeft een goed beeld van hoe de gemeente soms met mensen omgaat die de hulp juist nodig hebben. Deze zaak is zeker geen uitzondering helaas. Jaarlijks helpt de hulpdienst van de SP verschillende mensen en niet zelden ligt men in de clinch met de gemeente. Het artikel spreekt voor zichzelf.

Foto van Ria Poot
Foto en tekst van verslaggeefster Ria Poot

De afdeling Werk en Inkomen van de gemeente Nieuwegein heeft afgelopen zomer - wegens vermeende bijstandsfraude - de uitkering van een inwoner stopgezet. De man staat op het punt afgesloten te worden van energielevering en dreigt uit zijn woning te worden gezet. De Nieuwegeiner heeft ernstige gezondheidsproblemen en is niet meer verzekerd tegen ziektekosten. SP fractievoorzitter Martijn Stekelenburg heeft zich zijn lot aangetrokken.

Nieuwegeiner Jack Bron is heel eerlijk over zijn verleden: hij heeft niet altijd het smalle pad der deugd bewandeld en verkeerde een tijd lang in een twijfelachtig milieu. Zeven jaar geleden kwam hij tot het besef dat hij zo niet verder wilde leven en besloot uit het milieu te stappen, hij gaf er zelfs zijn huwelijk voor op. In 2004 werd de echtscheiding uitgesproken. Er werd echter door een jurist vergeten de vervolgstap te zetten: de ‘acte van berusting’ in het register inschrijven. De echtlieden dachten gescheiden te zijn, maar waren dat door het niet inschrijven in het register dus niet. Het had grote gevolgen voor het verdere leven van Bron. Na zijn ‘echtscheiding’ leidde hij een zwervend bestaan en verbleef ook af en toe op het adres van zijn ex, om op zijn kinderen te passen. Bron wilde behalve het rechte pad bewandelen, vooral ook een goede vader zijn en hij besloot zich in Nieuwegein vestigen. Zo was hij dichter bij zijn kids.

Vorig jaar augustus klopte Jack Bron bij de hulpdienst van de Socialistische Partij in Nieuwegein aan en leerde daar fractievoorzitter Martijn Stekelenburg kennen. “Er waren drie punten die onmiddellijk aandacht vroegen”, aldus de SP fractievoorzitter. “Bron moest zich in Nieuwegein inschrijven als woningzoekende, hij had een zorgverzekering nodig en een uitkering.” Om dit voor elkaar te krijgen, moest Bron op een adres in Nieuwegein ingeschreven staan. Van verschillende kanten werd hij gepusht om zich tijdelijk op het adres van zijn ex (die toen helemaal zijn ex niet bleek te zijn, maar zijn echtgenote) te laten inschrijven. Jack Bron hoorde van de belastingdienst en een jurist dat hij dit niet moest doen, want hij zou daardoor zichzelf en zijn ex-vrouw in de problemen brengen. Martijn Stekelenburg nam ondertussen contact op met oud-wethouder Carla Breuer en zorgde voor wat druk op de zaak van Bron. Dankzij de bemoeienissen van de SP kreeg Bron een ziektekostenverzekering, een uitkering en een flatje in hetzelfde gebouw waar ook zijn ex en zijn kinderen wonen.

Begin dit jaar werd Bron op een ochtend voor zijn flat opgewacht door een bijzonder controleur van de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente Nieuwegein. De ambtenaar zei op luide toon tegen Bron: “U rijdt een hele mooie auto meneer Bron, heeft u daarmee fijn uw kinderen naar school gebracht?“ Jack Bron: “Ik heb een slechte gezondheid en ik mag af en toe de auto van mijn ex gebruiken om naar de dokter te gaan of mijn kinderen naar school te brengen. De ambtenaar ging in de openbare ruimten van de flat enorm tegen mij keer. In mijn woning suggereerde hij dat ik wel verdacht dicht bij mijn ex woonde en dat er sprake zou zijn van een samengevoegde huishouding. Toen was voor mij de maat vol en ik verzocht de controleur mijn woning te verlaten.” Stekelenburg: “Vanaf dat moment begon de gemeente Nieuwegein Bron lastig te vallen met bureaucratie en ongefundeerde verdachtmakingen. Deze zomer werd zijn uitkering gestopt en hij is daardoor ook niet langer verzekerd tegen ziektekosten. Dit heeft grote gevolgen voor Jack. Hij heeft een ernstige hartaandoening en diabetes en is daardoor afhankelijk van medicijnen.” Jack Bron weet op dit moment niet meer hoe hij verder moet. Hij heeft nog voor zes weken geneesmiddelen in huis en weer een zwervend bestaan kan hij met zijn slechte gezondheid niet aan.

Martijn Stekelenburg probeert via het armoedeplatform de ergste nood voor Bron te lenigen. Door het verhaal van Jack in de media te brengen hoopt Stekelenburg een doorbraak te forceren. “Op een nette manier lukt het niet”, meent de SP fractievoorzitter. “Zelfs in de gemeenteraad krijg ik geen gehoor. Nieuwegein móet weten hoe de afdeling Werk en Inkomen mensen behandeld. Ze gebruiken een systeem dat is gebaseerd op wantrouwen en dat moet anders.”
Uiteraard hebben wij de gemeente Nieuwegein om een reactie gevraagd. Een woordvoerder zegt alleen maar: “Als deze meneer recht heeft op een uitkering, krijgt hij die natuurlijk. Daar zijn we heel zorgvuldig in.”

De naam Jack Bron is om privacyredenen gefingeerd.

Huisbezoek is geen inval

U bent hier