h

Poppodium op de lange baan geschoven door college

26 maart 2009

Poppodium op de lange baan geschoven door college

Door het aannemen van een nota over het popbeleid is gisteravond duidelijk geworden dat een poppodium de eerste jaren niet verwachten valt in Nieuwegein. Tijdens de raadsvergadering gisteravond werd een motie van de SP om de raad te herinneren aan de belofte aan Nieuwegein om voor een podium te zorgen, afgewezen. De gelden die gereserveerd waren voor een podium, zullen worden ingezet voor andere acticiteiten. Hoewel deze activiteiten op zichzelf prima zijn, leiden ze niet de tot de realisatie van het zo gewenste poppodium.

In de bewuste nota beweert het college dat er eerst draagvlak moet komen voor het podium door kleinere activiteiten te stimuleren. Dat is denkfout wat de SP betreft. Een echtpodium trekt een veel groter publiek en zeker meer bezoekers dan alleen Nieuwegeiners. De weg die nu ingeslagen wordt, leidt tot vertraging terwijl de reserveringen voor het poppodium verkeerd worden gebruikt. De gemeente gaat nu eerst kleinschalige initiatieven stimuleren wat op zichzelf heel goed is. We krijgen meer muziek in de stad en daar kan iedereen blij mee zijn. Maar dit komt voorlopig in de plaats van het podium en dat is geen goede zaak. SP diende een motie in om dit te voorkomen, maar de gemeenteraad gaf niet thuis.

Lees hieronder het betoog dat SP hield in de raadsvergadering.

Voorzitter,

Het behoeft geen toelichting dat SP een voorstander is van voorzieningen voor popmuziek in Nieuwegein. Enkele jaren geleden voerden we hiervoor al actie om onze wens voor een heus poppodium kracht bij te zetten.

Sinds dat moment noemen meerdere partijen in hun programma’s de wens voor een dergelijk podium en niet lang geleden werd een amendement aangenomen waarin de raad zich wederom voor de realisatie van een podium hardmaakte. Bij het aannemen van de genoemde motie waarmee 50.000 euro per jaar apart wordt gezet dacht mijn fractie al:”Van dat geld kun je geen podium neerzetten”. Dat uw college het hiermee eens is, blijkt nu de nota waar we het vanavond over hebben, aangeeft dat de beschikbare gelden niet volstaan.

Op zichzelf is het prima dat dit besef nu is doorgedrongen en de SP hoopte dat dit zou betekenen dat er meer gelden beschikbaar gesteld zullen worden. Helaas dit is niet het geval en nu zullen deze middelen worden ingezet om popactiviteiten in zijn algemeenheid uit te breiden binnen onze stad.

Laat ik voorop stellen voorzitter, dat de SP voorstander is van het uitbreiden van de activiteiten zoals in de nota omschreven. Op zich kunnen we deze nota dus ook van harte steunen. Maar er zit een adder onder het in te zaaien gras! Wanneer deze activiteiten bekostigd gaan worden uit de 50.000 euro die voor het poppodium gereserveerd worden, dan komt dat poppodium er niet, althans er zijn dan geen reserveringen voor. Dat steekt mijn fractie en lijkt ons onwenselijk. Met de motie die in januari 2008 werd aangenomen, spiegelt de raad aan Nieuwegein de voorbereidingen voor voor een heus podium en niet allerlei andere activiteiten - die in zichzelf - zeer goed te verdedigen zijn.

De link die de nota legt tussen uitbreiden van popactiviteiten en het kweken van een voedingsbodem voor een podium is onjuist en verkeerd beredeneerd. Ik citeer uit de nota: ”Hiermee kan de popmuziek zich in Nieuwegein bewijzen en een substantieel publiek opbouwen”. Dat is prima, maar het publiek dat wordt opgebouwd is niet hetzelfde publiek als voor een poppodium. Dergelijke poppodia dienen per definitie een regionale functie te vervullen. Met alleen het Nieuwegeinse publiek is een podium niet rendabel te krijgen. Daarnaast zullen de activiteiten die door de nota georganiseerd kunnen worden van een geheel andere schaalgrootte zijn dan de activiteiten die plaats kunnen vinden in een poppodium. Het kweken van draagkracht hiervoor dient zich te richten op de regio en daarbuiten. Wanneer je een podium bouwt met de juiste omvang en de juiste faciliteiten, ben je in staat om grotere gewenste acts te boeken en komt het publiek ‘vanzelf’ mee. Dit staat geheel los van de draagkracht die binnen Nieuwegein te kweken is.

Los van het draagvlak in algemene zin, is er natuurlijk een kwestie van financieel draagvlak. Deze nota betrekt in het ontwikkelen van de activiteiten niet de mogelijkheid van oefenruimtes voor bands, terwijl deze een aanzienlijke bijdrage zouden kunnen leveren aan een positief exploitatieresultaat. Ik en mijn fractie betreuren het dat deze mogelijkheid, die de exploitatie van een podium in een geheel ander licht kan stellen, niet is meegenomen.

Voorzitter we zullen de nota steunen omdat alle beetjes helpen. Wel vinden wij het nodig om de raad te herinneren aan de uitgesproken intentie van het amendement van vorig jaar om een vaste popfunctie te realiseren in de Binnenstad. Toen wij de nota lazen ontstond voor ons gevoel namelijk een steeds grotere tegenstelling tussen de richting die het amendement van januari vorig jaar aangaf, en het beleid dat het college met deze nota voorstaat. Wie A zegt, moet ook B zeggen, zegt het spreekwoord. Maar wat ons betreft geldt: “Wie A zegt, moet ook A uitvoeren en niet met plan B komen”.

Ik bied u graag een motie aan waarmee het amendement van vorig jaar opnieuw kracht wordt bijgezet. Wij hopen op een positieve reactie van het college en wij hopen op een stevige koers in de richting van een poppodium zoals de raad al jaren aan de Neuwegeiners beloofd heeft.

U bent hier