h

Gemeenteraad Nieuwegein verwerpt initiatiefvoorstel van SP voor onderzoek inzet externe bureaus

21 mei 2008

Gemeenteraad Nieuwegein verwerpt initiatiefvoorstel van SP voor onderzoek inzet externe bureaus

Vandaag in de raadsvergadering werd duidelijk dat de gemeenteraad er weinig zin in heeft om te onderzoeken waarom er zoveel activiteiten worden uitbesteed aan onderzoeksbureaus. Eerder stelde SP vragen over de uitbesteding van onderzoeken en was benieuwd welke bedragen hiermee gemoeid zijn. Inmiddels was gebleken dat dat bedrag ongeveer €800.000 op jaarbasis is. Reden voor SP om een initiatiefvoorstel in te dienen om dit uitbestedingsgedrag eens onder de loep te nemen.

SP stelde voor om de rekenkamercommissie te vragen eens te onderzoeken in welke gevallen en op basis van welke argumenten gekozen wordt door de gemeente om zaken uit te besteden. Het initiatief kreeg de titel mee: ‘Onderzoek naar rechtmatige en doelmatige inschakeling van externen in Nieuwegein’ en beoogde niets meer dan eens een blik te werpen in de eigen organisatie en aan wat introspectie te doen. Het werd al snel duidelijk dat de raad zich nogal aangevallen voelde en het onderzoek niet wilde.

Fractievoorzitter Stekelenburg legt uit:"Ons doel was niet om het uberhaupt uitbesteden van activiteiten ter discussie te stellen, maar om nu eens een duidelijk beleidskader te maken op basis waarvan zaken worden uitbesteed of juist worden uitgezet binnen de eigen ambtenarij. De collegepartijen vonden dit niet nodig en vatten ons initiatief op als een brevet van onvermogen in de richting van de gemeente. Dat is natuurlijk helemaal niet aan de orde. Ons idee is dat als de gemeente grote sommen geld uitgeeft aan bepaalde zaken, de raad op basis van heldere criteria moet kunnen vaststellen of dit uitbestedingsbeleid een beleid is dat wij willen verantwoorden als volksvertegenwoordigers".

Hoe dan ook, het voorstel werd afgewezen. Het lijkt erop dat met het onderzoeksinitiatief de vinger op de zere plek is gelegd, gezien de gepikeerde reactie van de collegepartijen. SP blijft de vinger op de zere plekken leggen, een andere manier om de ingeslapen en kritiekloze bestuurderscultuur te doorbreken is er helaas niet op dit moment.

SP stelt vragen naar externe onderzoeken

U bent hier