h

SP Nieuwegein stelt vragen over asbest in scholen

17 april 2008

SP Nieuwegein stelt vragen over asbest in scholen

Zowel in het radio-1 programma “De Ochtenden” als in een bericht van het ANP van 27 maart 2008, is gemeld dat asbest in scholen de afgelopen jaren zeker tien slachtoffers heeft geëist. Vaak gaat het om conciërges en klussende leerkrachten, die onderhoudswerk hebben verricht in gebouwen en zo met het kankerverwekkende asbest in aanraking zijn gekomen. Die kankerverwekkende vezels zweven na het onderhoud nog maanden vrij rond en worden door leerlingen en leerkrachten ingeademd. SP Nieuwegein stelt aan aantal vragen aan het college van B&W over de asbest in Nieuwegeinse scholen.

Om te inventariseren hoe het met de asbest in Nieuwegeinse scholen is gestemd, stuurde SP vandaag een aantal vragen aan de gemeente. Hieronder staan deze vragen uitgewerkt. We houden u op de hoogte van de antwoorden.

1.Kent u het bericht dat asbest in schoolgebouwen de afgelopen jaren zeker tien slachtoffers heef geëist ?

2.Bent u het ermee eens dat we ons kostbaarste bezit, onze kinderen, niet onnodig aan risico’s van asbest moeten blootstellen?

3.Hoeveel schoolgebouwen staan er in onze gemeente die zijn gebouwd voor het asbestverbod in 1994?

4.Is bij de scholen in onze gemeente een asbestinventarisatie uitgevoerd? Zo ja, kunt u ons inzage geven in de uitkomsten? Zo nee, bent u bereid om nog voor de zomervakantie alle basisscholen die nog niet zijn geïnventariseerd op asbest verplicht te laten inventariseren en indien nodig in de zomervakantie te laten saneren? Zo nee, waarom niet en hoe voorkomt u dan dat in het nieuwe schooljaar leerlingen mogelijk blootgesteld staan aan de dodelijke asbestvezels?

5.Kunt u een kostenindicatie geven van een asbestinventarisatie per school en voor alle scholen in de gemeente die zijn gebouwd voor 1994?

6.Kunt u een overzicht geven van alle publieke gebouwen die zijn gebouwd voor 1994? Kunt u per gebouw aangeven of er een asbestinventarisatie is gemaakt en of er sprake is van risico’s voor de volksgezondheid van bezoekers en personeel?

7.Bent u bereid ook alle publieke gebouwen waar dit nog niet is gebeurd nog dit jaar te laten inventariseren op aanwezigheid van asbest? Zo nee waarom niet en hoe gaat u dan voorkomen dat personeel en bezoekers mogelijk blootgesteld staan aan de dodelijke asbestvezels?

8.Kunt een indicatie geven van de totale asbestinventarisatie van deze gebouwen?

U bent hier