h

Symposium ‘Jij mag het zeggen'

6 november 2006

Symposium ‘Jij mag het zeggen'

Afgelopen dinsdag 31 oktober hield instelling Reinaerde een politiek symposium in Woudenberg. Reinaerde is een instelling die dienstverlening aanbiedt en onderdak verschaft aan mensen met een handicap, met name een geestelijke handicap. Aan mij was gevraagd om uitleg over de SP te geven.

Reinaerde wilde op deze manier hun cliënten ook de mogelijkheid bieden om direct in contact te treden met de politiek. Het programma zag er als volgt
uit:

• Er waren vertegenwoordigers aanwezig van diverse politieke partijen (waaronder ik dus) die vertelden wat hun partij belangrijk vindt en waarbij de zaal (ruim 130 personen) hun vragen en meningen konden geven.
• Elke deelnemer ontving een "Stemwijzer", waarin via afbeeldingen duidelijk gemaakt werd hoe politieke partijen denken over belangrijke issues als zorg, onderwijs, werk, milieu en veiligheid.
• De deelnemers konden zelf oefenen op een echte stemmachine,
• Via een computerprogramma konden de mensen van alles te weten komen over verkiezingen en hoe Nederland geregeerd wordt.

Voordat ik met de andere aanwezige politici van Groen Links, PvdA, Christen Unie, CDA en VVD ging praten, besloot ik eerst met een aantal deelnemers te gaan praten. Rond tien uur werd er door symposiumpresentator Angela Groothuizen gestart met het ochtendprogramma. Eerst kregen de bezoekers een korte film te zien waarin op duidelijke en eenvoudige wijze werd uitgelegd wat nu eigenlijk verkiezingen zijn, waarom mensen zouden moeten gaan stemmen etc. Daarna werd elke partijspreker in de gelegenheid gesteld om kort uit te leggen waar hun politieke partij voor staat. Vervolgens werd er over diverse stellingen gedebatteerd.

Angela interviewt deelnemers

De dag is door mij persoonlijk als zeer positief, leerzaam en nuttig ervaren. Het was een echte eer om voor deze groep pure, warme en gepassioneerde mensen te mogen spreken. Een aantal keren mocht ik een waar applaus van het publiek ontvangen en ook toonden ze hun ware emoties toen ik sprak over de 430.000 Nederlandse kinderen die elke dag honger hebben.
Aanvankelijk wilde een van de andere aanwezige politici die tegenspreken, doch Angela Groothuizen ondersteunde mij door persoonlijke ervaringsverhalen te geven.

Groothuizen " (...)ja jongens, het is echt waar hoor dat kinderen in Nederland honger lijden. Zo was ik een tijdje terug ook gevraagd om iets te presenteren in Rotterdam. Ook hier was een lunch onderdeel van de dag. Toen zag ik opeens dat een paar kinderen broodbeleg in hun jassen staken. Ik ging toen naar hen toe en zei "jongens, als jullie nog honger hebben, neem dan gerust nog een broodje, steek het niet in je zak" waarop de kinderen antwoordden "ja, maar we nemen het broodbeleg mee voor onze mama. Wij hebben thuis weinig geld en eten bijna alleen maar brood; omdat we zo weinig geld hebben, doet mama bij ons broodbeleg op de boterham, maar zelf eet ze droog brood. Door nu kaas mee te nemen kan zij ook eens iets op haar boterham krijgen" (...)

Kortom, een schrijnend voorbeeld dat nog een keer aangeeft dat het anders MOET in Nederland!!! Een rijk land als het onze, behoort geen kinderen te hebben die elke dag honger lijden.

Een aantal van de deelnemende politici, rechts Petra Meese

Na het ochtendprogramma volgde een lunch en had ik diverse gesprekken met zeer gemotiveerde en vaak boze en verbitterde mensen, die echt een andere regering wensen. In de middag volgden de workshops. Ik denk dat wij zeer veel van deze mensen kunnen leren, hopelijk gaan zoveel mogelijk van hen op 22 november stemmen. Het was wellicht voorspelbaar, maar toch ook een verademing om te zien dat het publiek massaal aangaf om "links" te zullen stemmen!
Opleidingscentrum Reinaerde, petje af voor de goede opzet en keuze voor deze thema-dag "Jij mag het zeggen"!!

Met vriendelijke groet,
Petra Meese

U bent hier