h

Geslaagde dag over herkeuringen

31 oktober 2006

Geslaagde dag over herkeuringen

De politieke dag over de WAO en WWB van afgelopen vrijdag 27 oktober mag als zeer geslaagd beschouwd worden. De opkomst was zeer hoog, ruim 160 personen, waaronder WAO-ers, WSW-ers, hulpdienstmedewerkers, advocaat Wout van Veen van CORV, de directeur van UWV-Tilburg en belangstellenden. In de ochtenduren kwam een aantal personen aan het woord, zoals ervaringsdeskundigen die hun persoonlijke ervaring deelden met instellingen als UWV, CWI en Sociale Dienst. Maar ook de voorzitter van de Landelijke Vereniging van Arbeidsongeschikten, Jan Zwanepol, hield een betoog. Daarnaast hield de woordvoerder van comité "Stop de Herkeuringen" een toespraak.

Er werd gewezen op alle onrecht en wantrouwen die genoemde instellingen hanteren. Ook werd een belangrijke uitspraak van dhr. Thof Thissen, voorzitter van Sociale Diensten Nederland aangehaald:

"Minister De Geus stelde dat werkloosheid niet thuishoort in de arbeidsongeschiktheidsregelingen, ik stel dat arbeidsongeschiktheid niet thuishoort in een op uitstroom en werk gerichte Wet Werk en Bijstand” (die vaak de Wet Water en Brood wordt genoemd)

Daarna werden door de deelnemers een aantal stellingen geformuleerd, die in de middaguren aan de aanwezige politici werden voorgelegd. Dagvoorzitter Sjaak Bral bood Gerda Verburg (CDA), Ineke van Gent (GroenLinks), Jan de Wit (SP), Luuk Blom (PvdA) en Bert Bakker (D66) de kans om hun visie op de vier stellingen te geven. Vooral Gerda Verburg had het zwaar te verduren doordat ze het keiharde ingrijpen van de regering wilde goedpraten waarmee een paar honderdduizend mensen vanuit de WAO, de WW en bijstand in zijn gegooid. In één ding kan ik haar best gelijk geven, toen ze zei: "het UWV kijkt naar je en bepaalt de arbeidsongeschiktheid". Ja mevrouw Verburg, dat klopt helemaal. Immers er wordt letterlijk naar je gekeken en als je er dan goed uitziet, word je de WAO uitgezet...

Zoals ik al vermoedde verliet Verburg voortijdig de zaal en kapte de discussie hiermee af. Een gemiste kans van het CDA om het wanbeleid op dit sociale front eens goed kritisch onder ogen te zien. Zonder Verburg werd vervolgens verder gepraat.

Voor wie meer wilt horen over deze dag: de bekende kritische Rotterdamse columniste "Rooie Carrie" was aanwezig om opnamen hiervan te maken voor het Radio-programma "Spijkers met Koppen". Dit moet u beslist horen! Klik hiervoor op de link hieronder.

Met vriendelijke groet,
Petra Meese
Raadslid

http://omroep.vara.nl/tvradiointernet_detail.jsp?maintopic=429&subtopic=3488&detail=541906

U bent hier