h

SP Nieuwegein bij manifestatie Stop de WAO-herkeuringen

20 mei 2006

SP Nieuwegein bij manifestatie Stop de WAO-herkeuringen

“Het is niet zo dat ik principieel iets tegen herkeuringen heb,” zei Jan Marijnissen woensdag in Den Haag tegen ongeveer 200 demonstrerende WAO-ers. “Als periodiek wordt gekeken wat mensen kunnen en wat voor hen mogelijk is: prima. Maar de huidige herkeuringen zijn onrechtvaardig en alleen bedoeld om te bezuinigen.”

Marijnissen was gastspreker op de manifestatie ‘Stop de Herkeuringen’, georganiseerd door het gelijknamige comité. Deze actiegroep bestaat uit mensen met een arbeidshandicap die vinden dat de huidige herkeuringen onrechtvaardig en asociaal zijn. Er waren sprekers van patiëntenorganisaties, politieke partijen en vakbonden en optredens van zanger Harry Slinger en komiek Sjaak Bral. Ook uit Nieuwegein waren verschillende aanwezig waaronder raadsleden van de SP.

De huidige herkeuringen zijn vooral een bezuinigingsoperatie. Sinds het begin van de herkeuringen is 35% van de WAO-ers hun uitkering volledig kwijt geraakt, 15% heeft een lagere uitkering en slechts 4% heeft werk gevonden.

SP-Kamerlid Jan de Wit noemde het uitvoeringsorgaan UWV eerder ‘het Lourdes van de Lage Landen’: je gaat er ziek naar binnen, maar komt er beter weer uit. Op papier althans, want doordat de keuringsartsen nieuwe definities moeten hanteren, is het vrijwel onmogelijk om nog in de WAO te blijven of komen. Zoals Jan Marijnissen vandaag zei: “Je moet alle vier je ledenmaten kwijt zijn, voor minstens vijf jaar, wil je in aanmerking komen. Tenzij je nog een neus hebt, want kun je natuurlijk nog met het toetsenbord aan de slag.”

“De herkeuringen hebben nooit tot doel gehad om WAO-ers weer aan het werk te krijgen. De SP heeft jarenlang gepleit voor maatregelen die werkgevers zouden stimuleren om mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Daar heeft een Kamermeerderheid altijd nee tegen gezegd.”

Marijnissen zei dat het is al vaker geprobeerd om WAO-ers te mobiliseren tegen de herkeuringen. Hij was erg blij dat het deze organisatie gelukt is dit protest van de grond te krijgen, daar zei hij veel respect voor te hebben. Hij hoopt ook dat dit het begin is van een groeiende beweging en dat de actievoerders snel weer op dit plein voor de Tweede Kamer bijeen kunnen komen om te vieren dat ze succes hebben behaald. "Ga zo door: ik sta achter jullie!”

Zie ook de bijdrage op de weblog van Jan Marijnissen.

U bent hier