h

De SP flikt 't!

22 december 2021

De SP flikt 't!

Als je dan niet mee kan doen aan de volgende verkiezingen is dat een reden temeer om vanaf nu alles uit de SP kast te halen….

Vorige maand meldden we het binnenhalen van de motie over energiearmoede. En ook op de laatste raadsvergadering van 2021 waren er weer successen. Waarbij vooral het college veel moeite had met de wensen van de raad.

Over aardwarmte hebben we het al vaak gehad. En paniek over het klimaat leidt tot verkeerde besluiten die alleen maar zorgen voor grote(re) winsten van de energiereuzen, iets waar het neoliberale kabinet zo aan verslaafd is.

GL en PvdA waren bang dat aardwarmte door strenge eisen niet door zou gaan. Een SP amendement hierover werd door de wethouder in eerste instantie ontraden maar, na beantwoording door de wethouder van een aantal vragen van de SP, in herschreven vorm toch unaniem aangenomen. En feitelijk stond er niets anders dan in de eerste versie....

Er is heel hard gewerkt door heel veel inwoners (Bewonersgroep Aardwarmte Nieuwegein) om tot een zorgvuldig afwegingskader te komen. Aardwarmte in Nieuwegein is namelijk een heel slecht idee. Technisch, vanwege de ondergrond met breuklijnen en overal in Nieuwegein woningen in de buurt zijn.
Vraag is ook, of aardwarmte wel duurzaam is als er waarschijnlijk veel gas mee naar boven komt (een sterk broeikasgas) en schade in de ondergrond onherstelbaar is (zie de vele problemen met andere mijnbouw, steenkolen, olie, gas, zout en ook aardwarmte elders in Nederland).
Daarnaast zal het doel van de initiatiefnemers om zoveel mogelijk financiële winst te behalen,  ervoor zorgen dat eventuele schade niet, of anders zo goedkoop mogelijk hersteld zal worden.

Uit documenten die via WOB's openbaar gemaakt zijn, is gebleken dat het bedrijf (WBU), dat de aardwarmte wilde uitvoeren, veel last had van de extra eisen. Officieel trokken ze zich terug omdat de procedures te lang duurden. Maar eigenlijk omdat het onmogelijk werd om over de rug van Nieuwegeiners flink te verdienen.

Vervolgens stond de gemeentelijke 'staats'-steun aan Mountain Network (MN) op de agenda, een bedrijf/instelling gespecialiseerd in binnen- en buiten klimsport. In ruil voor een gemeentegarantie wilde MN diverse maatschappelijke activiteiten organiseren. Maar veel bedrijven in Nieuwegein doen dat al, en zonder zo’n gemeentelijke garantielening. De vraag is bovendien, of mensen met een krappe beurs dan van het MN aanbod gebruik zouden kunnen maken.
Wonderlijk was het verweer van de wethouder, die aangaf dat Nieuwegein er heel veel voor terugkrijgt. Maar ook zonder zo’n garantie wordt de klimhal gewoon gebouwd.

Van andere gemeenten waar MN in de problemen was gekomen - en via een verkoop/koop constructie vele miljoenen subsidie binnenhaalde - kon de wethouder geen bevestiging vinden. Ook collega wethouders hebben dus vaak een slechter geheugen (het gevreesde ‘Rutte effect’)  dan inwoners van zo'n stad. Gelukkig is deze financiële ramp afgewend.

Tot slot was er nog een besluit over de huisvesting van Scouting Vreeswijk. Na een aanvankelijk moeizame start wordt het fort dan eindelijk verbeterd en kunnen kinderen weer veilig naar scouting.
Ook zal er worden gekeken of de verschillende gebruikers efficiënter en meer op elkaar afgestemd gebruik kunnen maken van het fort.

Ondertussen zitten we allemaal weer in een lockdown en zijn velen opnieuw gedupeerd door corona en de uitgevaardigde maatregelen.
SP Bestuur, -fractie en alle actieve SP leden wensen iedereen veel gezondheid en weerstand toe. Pas goed op uzelf en uw naasten.
We hebben elkaar in de komende dagen, weken en maanden hard nodig.

Fijne feestdagen!

Frank van den Heuvel,
Voorzitter

Reacties

Mooi geschreven stuk. Fijne jaarswisseling voor jou en je naasten!!

Reactie toevoegen

U bent hier