h

MITROS ZET BEWONERS IN DE KOU….

1 november 2021

MITROS ZET BEWONERS IN DE KOU….

Foto: EG

“Ze laten niets wat van zich horen”.  “Je wordt nooit door ze teruggebeld”. “Ze zijn altijd in vergadering”. “Ze zijn onbereikbaar”.
Ze, dat is dan Mitros, de grote woningbouwcorporatie in Midden Nederland. En die in Nieuwegein bij veel bewoners van hun huurwoningen allang niet meer lekker “in de markt ligt”.

De klachtenreeks hierboven werd geuit door een oudere bewoner van de Margrietstraat in Vreeswijk. De bewoner in kwestie had ten einde raad telefonisch contact gezocht met de SP. Ten einde raad, omdat hij zich niet gehoord wist bij Mitros. Vanwege diverse zware, ernstige medische problemen hadden hij en zijn vrouw al vaker bij Mitros gevraagd om iets te doen aan de isolatie van hun woning. Het is beneden permanent koud, de schimmel staat op muren en plafonds, vensterbanken zijn op bepaalde plekken doorgerot.

Foto: EG

Alleen voor de vensterbanken is er dan uiteindelijk iemand even langs geweest, die “de boel heeft aangesmeerd”. Hoe rot je persoonlijke situatie ook is, Mitros lijkt daar echt dus geen boodschap aan te hebben.

Foto: EG

Daar in de Margrietstraat en omliggende straten heeft Mitros het plan opgevat om de boel plat te gooien – en een klein gedeelte te renoveren. De indruk bestaat dat om die reden het zeer beperkte noodzakelijke onderhoud door Mitros helemaal naar nul is teruggedraaid. Waarom nog moeite doen, als die handel toch op termijn tegen de vlakte gaat, zo zal er bij Mitros geredeneerd kunnen worden.

Dat in al die woningen mensen wonen, die voor hun maandelijkse op te hoesten huurpenningen mogen verwachten in een woning te wonen die fatsoenlijk bewoonbaar is, lijkt bij Mitros niet meer van belang te zijn. Huurpenningen incasseren ja, onderhoud nee. Een soort door Mitros bedachte sterfhuisconstructie lijkt het: we doen er niets meer aan, dan willen de mensen vanzelf wel weg.

Foto: EG

In de buurt is al een tijdje een bewonerscomité actief, dat ageert tegen de onzalige Mitrosplannen. Ook vanuit die kringen kwamen berichten dat Mitros het helemaal laat afweten. Was er ooit nog iets van een overlegvorm, op de laatste geplande bijeenkomsten liet de woningbouw corporatie  zonder bericht van verhindering verstek gaan, zo luidt het verhaal.

De conclusie lijkt daarom gerechtvaardigd, dat Mitros in Nieuwegein waarschijnlijk vooral voor het eigen belang opkomt en dat daarbij de huurders gewoon het nakijken hebben. Hoe naar de omstandigheden van sommige huurders ook zijn.
Met de winter in aantocht is dat echt een schandalige situatie.

EG

U bent hier