h

Onveilige trambaanovergangen Nieuwegein: gemeente doet niets

5 juni 2021

Onveilige trambaanovergangen Nieuwegein: gemeente doet niets

Na het zoveelste incident met de sneltram in Nieuwegein – de laatste keer schoof de tram na een aanrijding met een personen auto uit de rails en deels een perron op waarbij een aantal mensen gewond raakte  -  worden er in de gemeenteraad opnieuw vraagtekens gezet bij de veiligheid van trambaanovergangen.

Waar in buurgemeente IJsselstein de overgangen beveiligd zijn met slagbomen,  daar wil de gemeente Nieuwegein er vooralsnog niets van weten en vertrouwt zij blind op de werking van ‘scherp afgestelde’ verkeerslichten.  

Fractievoorzitter Frank van den Heuvel: “Er verschijnen regelmatig klachten over de afstelling van verkeerslichten bij trambaanovergangen.  We zijn benieuwd hoe vaak er meldingen worden gedaan over slecht werkende verkeerslichten. En wat er met die meldingen dan gedaan wordt. Of er bijvoorbeeld grondig onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken.”
En met betrekking tot het verbeteren van de veiligheid: "Waar een politieke wil is, is ook een (financiële) weg".

Veiligheid door middel van slagbomen lijkt in Nieuwegein vooral een te veel centen kostende kwestie te zijn: veiligheid is prima, maar mag vooral niets kosten, zo is waarschijnlijk de lokale neoliberale gedachtegang. De weggebruiker moet vooral zélf maar goed uitkijken.

In regionale media heeft de gemeente Nieuwegein het uitsluitend over teruggebrachte “snelheid op de overgang” en stoplichten die “scherp” staan afgesteld om “onnodige wachttijden”te voorkomen. Het valt volgens de gemeente ook allemaal binnen de wettelijke regels….

Maar over de bijvoorbeeld exorbitante lange wachttijden voor openstaande bruggen in Nieuwegein, waar vooral in de zomerperiode  een ware armada aan luxe privévaartuigen onderdoor vaart  - sommigen spreken over een “zwart geld vloot”  -  zwijgt de gemeente.

EG

U bent hier