h

Gemeenteraad weigert onderzoek naar gesjoemel op Plettenburg

18 februari 2020

Gemeenteraad weigert onderzoek naar gesjoemel op Plettenburg

Op maandagavond 17 februari kwam de gemeenteraad  bijeen voor een extra vergadering over het SP rapport  'Handjeklap op Plettenburg'.

Een van de taken van een gemeenteraad is het controleren van het College van Burgemeester en Wethouders (B&W). Dat is niet altijd eenvoudig. In een kleinere gemeente kan zomaar de situatie van“ons kent ons” ontstaan en ligt het gevaar van belangensverstrengeling op de loer.

Daarnaast wordt de controlerende taak lastiger uitvoerbaar wanneer je als coalitiepartij deel uitmaakt van het college dat je geacht wordt te controleren. Toch is dat hetgeen waarvoor men in principe gekozen is als raadslid. Een taak die zo goed mogelijk uitgevoerd moet worden.

De Nieuwegeinse gemeenteraad bleek die avond echter niet opgewassen tegen deze taak. Ze is tijdens de extra raadsvergadering in ruime meerderheid volgzaam meegegaan in het verweer op het rapport door het college bij monde van pvda wethouder Adriani.

Adriani ging nauwelijks in op de in het rapport vermelde feiten maar beperkte zich vooral tot kritiek op taalgebruik en stijl van het rapport – hij sprak van ‘insinuaties’ -  en het volgens hem ontbreken van “hoor en wederhoor”. Daarbij schroomde de wethouder niet om er niet ter zake doende privézaken van een gemeenteraadslid bij te slepen....

Het college gaf wel publiekelijk toe dat de fa. Scholman twee grote stroken grond in gebruik heeft genomen waar het (nog) geen eigenaar van was. Handhaving bleef echter uit. Toen het bedrijf opnieuw landje pik deed probeerde het college de zaak alsnog te legaliseren. Duidelijk blijkt hieruit dat het belang van een bedrijf kennelijk boven dat van omwonenden gaat.  Iedereen is voor dit college gelijk, maar de één net wat meer dan de ander.

De door de SP ingediende moties met betrekking tot het rapport werden met ruime meerderheid door de gevestigde politieke orde verworpen.

Het rapport verdwijnt nu ergens in een gemeentelijke bureaula.  Het is de vraag of het daar ooit nog uitkomt.

Als het aan het huidige college en deze gemeenteraad ligt niet.

U bent hier