h

SP komt met rapport 'Handjeklap op Plettenburg'

29 januari 2020

SP komt met rapport 'Handjeklap op Plettenburg'

Foto: SP
Deze week zet de SP in nieuwegein een volgende stap in het dossier over de ecologische groenstrook op de morsebaan. Het rapport ‘Handjeklap op Plettenburg’ schetst een onthutsend beeld over grondtransacties en ontduiken van regels. de SP vraagt de gemeenteraad om een raadsonderzoek in te stellen om de onderste steen boven te krijgen.

SP Raadslid Frank van den Heuvel vertelt: ‘Na het stellen van talloze vragen en zelfs na het voeren van een spoeddebat over dit dossier, wilde het college niet toegeven dat er iets serieus mis is met de handhaving op overtredingen van de regels voor ruimtelijke ordening en milieu. Dit bracht ons ertoe om zelf de zaak verder uit te zoeken'.

Het rapport dat een groot aantal bijlagen bevat, maakt aannemelijk dat er veel meer aan de hand is dan het college aanvankelijk wilde toegeven. Van den Heuvel: ‘Het is een complex dossier. Het feitenrelaas is een aaneenschakeling van gebeurtenissen die elk op zich zichzelf klein lijken. Maar de optelling van gebeurtenissen geeft een heel ander beeld. Namelijk het beeld van bewust achterhouden van informatie, en wellicht het misleiden van inwoners en de gemeenteraad’.

Een van de zaken die in het onderzoek naar boven kwamen, is dat de gemeente een eerder opgelegde boete voor nota bene een overtreding van het bestemmingsplan aan aannemer Scholman terugbetaalde via de grondtransactie van de groenstrook. Dit terwijl overtredingen van het bestemmingsplan nog steeds aan de orde zijn.

Hieronder zijn het rapport en alle bijlagen te downloaden. 

Reacties

Beste Frank,

Laat ik beginnen met je te zeggen dat ik ongelofelijk veel respect heb voor de wijze waarop je je hebt vastgebeten in dit dossier. Echt een volksvertegenwoordiger waardig. Dit is de houding die je van iedereen die in de politiek actief is (los van een politieke kleur) zou moeten verwachten. Het betreft hier immers de integriteit van ons bestuur. Integriteit is een absolute bestaansvoorwaarde voor een goed functionerende democratische en vrije rechtstaat.

Ik heb het rapport vanavond gelezen en ik denk dat je kort en helder uitlegt waar de integriteitsschendingen van de gemeente in dit dossier hebben plaatsgevonden. Ik hoop oprecht dat het rapport een aanleiding zal zijn voor verbetering van de integriteit, het ter verantwoording roepen van de betrokkenen en het herstel van de ecologische groenverbinding.

Dank voor het goede rapport! Mocht ik je nog ergens bij kunnen helpen dan hoor ik dat graag. Want ook wij willen een bijdrage leveren om dit ongewenste gedrag openbaar te maken.

Groet, Herman.

Reactie toevoegen

U bent hier