h

SP Nieuwegein steekt stokje voor slecht afvalbeleid

28 maart 2019

SP Nieuwegein steekt stokje voor slecht afvalbeleid

Foto: Baukje Hiemstra

Inwoners van Nieuwegein kunnen opgelucht ademhalen, er is een keer naar  ze geluisterd. Het afgelopen jaar heeft de SP in samenwerking met CU en VVD gestreden tegen het voorgenomen zogenaamde omgekeerd inzamelen. Het wijzigingsvoorstel (amendement) dat SP donderdag 28 maart met groot succes indiende samen met een aantal andere partijen, draagt de gemeente op om van koers te veranderen. Het restafval en plastic mogen straks weer bij elkaar en er komen geen ondergrondse containers.

Het was een zeer lastig dossier dat tot verhitte debatten leidde. Ook in de wandelgangen. De uitgevoerde onderzoeken waren slecht en veroorzaakten nog meer onduidelijkheid. Teveel vooringenomenheid! Teveel invloed van de afvalindustrie. Een paar weken geleden blogde SP  raadslid Frank van den Heuvel nog dat ‘het college de inwoner als dreinende peuter behandelde'. Er bleef van de argumenten voor het door inwoners scheiden van plastic weinig over. De rest van de gemeenteraad was inmiddels overtuigd. Het amendement werd met een meerderheid ingediend.

De gemeente bespaart minstens 4,7 miljoen belastinggeld door geen ondergrondse restafval containers te plaatsen. De PMD-zakken blijven voorlopig, omdat anders de kosten van het verbranden van restafval te  hoog worden. Maar de grijze bak verdwijnt niet en wordt gewoon geleegd. Geen gezeul voor ouden van dagen of extra werk voor mantelzorgers zoals het college beoogde.

Als de gemeente een nieuwe afvalverwerker heeft, over een aantal jaren, kan alles weer in 1 bak, en dan zijn alle inwoners ook allemaal van de PMD-zakken verlost. We zijn daarmee de eerste gemeente in deze regio, de rest zal wel snel volgen, want het omgekeerd inzamelen (voorscheiden) loopt nergens lekker. En het milieurendement van nascheiden neemt snel toe.

Ondertussen is dit ook een grote overwinning voor de democratie: een overheid die ook eens kijkt wat de gevolgen van haar maatregelen zijn voor haar burgers.

Reactie toevoegen

U bent hier