h

SP Bezocht omgeving Kauwenhof

18 december 2017

SP Bezocht omgeving Kauwenhof

De SP heeft zaterdag 16 december een buurtonderzoek gedaan bij bewoners in de directe nabijheid van het winkelcentrum aan de Kauwenhof. Doel was om te vernemen, in hoeverre er parkeer- en andere overlast is in verband met de Lidl  supermarkt daar.

Foto: SP

Bewoners gaven in de meeste gevallen aan inderdaad veel last te hebben van de drukte rond de supermarkt. Het betreffen dan vooral problemen die worden veroorzaakt door te weinig parkeerplekken bij het winkelcentrum, waardoor klanten genoodzaakt zijn de auto’s in de aangrenzende straten weg te zetten. Het gemanoeuvreer van al die auto’s heeft bovendien tot gevolg dat bewoners die direct aan de te kleine parkeerplaats wonen hun ramen niet meer open kunnen zetten vanwege de stank van uitlaatgassen.

Verder werden er opmerkingen gemaakt over de verkeersveiligheid. Grote vrachtwagencombinaties moeten halsbrekende toeren uithalen om de plaats te bereiken waar hun voorraad kan worden  gelost. Dat heeft al geleid tot beschadigingen aan hekken en ongelukken, zo werd verteld.

Foto: SP

Buurtbewoners zetten vraagtekens bij het feit, dat de supermarkt zomaar kan uitbreiden ten koste van andere winkeliers op de Kauwenhof. Een paar zijn er al weg, slechts enkelen zijn nog overgebleven. Hun huurcontract met eigenaar de Lidl loopt begin 2019 af.

Een aantal keren werd door ondervraagden aangegeven dat men liever  een “buurtsuper” heeft,  waar bijvoorbeeld ook een postagentschap en een geldautomaat aanwezig zijn. Die voorzieningen zijn met de komst van de Lidl verdwenen.

Foto: google maps / google maps

Ook een mogelijk vertrek van het gezondheidscentrum zit mensen dwars. Dat ligt nu nog aan de doorgaande weg, gunstig t.o.v. bus en tramhalte en makkelijk bereikbaar voor iedereen, m.n. voor het grote aantal ouderen in de wijk.

Als mogelijke oplossing werd vooral een verhuizing van de Lidl naar een andere plek voorgesteld: het industrieterrein of bijvoorbeeld het grote Allianz gebouw dat al tijden leeg schijnt te staan. Dat zou volgens bewoners een betere plek zijn om een dergelijke grote supermarkt neer te zetten. Parkeerruimte in overvloed.

Van de ondervraagden zei slechts een enkeling zelf wel eens boodschappen te doen bij de Lidl supermarkt om de hoek. De meesten gaan naar elders.

Bij het eerder door de SP  gehouden onderzoek naar waar de klanten van de supermarkt vandaan komen bleek dat het overgrote deel niet uit de wijk zelf, maar van elders komt. Het buurtwinkelcentrum, waarvan er een aantal in Nieuwegein zijn, lijkt daarmee op de Kauwenhof in ieder geval geen echte buurtfunctie meer te hebben.

Reacties

Wij, bewoners van Bosfazant 1, hebben geen bezoek gehad van de SP. Daarom hier wat wij van de Lidl vinden. Lidl is alleen uit op geldverdienen. Bij de start van de Lidl is meteen de geldautomaat verwijderd en is het kleine postagentschap verdwenen. Inmiddels is de kapper al weg en de apotheek, de bloemenzaak en cafetaria Sabrina moeten over enige tiojd ook weg om ruimte te maken voor de Lidl. Ook het Gezondheidscentrum zal moeten vertrekken. Dus voor de wijk doet Lidl echt helemaal niets. Omdat de klanten van Liddl vooral uit andere wijken komen en zelfs uit vianen Lexmaon en Meerkerk is deze Lidl een bovenwijkse voorziening. De Lidl veroorzaakt enorm veel overlast, zoals rommel (blikjes en papieren broodzakjes), lege winkelwagentjes en veel heeel veel parkeeroverlast. Niet onvermeld mag blijven de overlast van de idioot grote vrachtauto's met lawaaiige koelaggregaten. Deze auto's, ze komen elke dag, ook op zaterdag en zondag diverse malen per dag! Ze stinken en maken herrie. Het lawaai van de rolcontainers en het gedreun van de motoren is bij ons vaak ook binnen te horen. Het manouvreren van de vrachtwagens is gevaarlijk en veroorzaakt schade aan de weg. Ook blokkeren de lossende vrachtwagens soms de toegang tot de parkeerplaats achter onze huizen. Deze parkeerplaats is ooit berekend voor het aantal aanliggende woningen. De buurtsuper die er altijd zat, veroorzaakt absoluut geen parkeer overlast. dat is pas ontstaan bij de komst van de Lidl. De bewoners kunnen vaak overdag hun auto niet meer kwijt is de omgeving van de Bosfazant.

Met vriendelijke groet,

Paul en Renée Campagne

Reactie toevoegen

U bent hier