h

SP start referendum campagne in Nieuwegein

25 maart 2016

SP start referendum campagne in Nieuwegein

Foto: SP

De SP Nieuwegein zal tot en met 6 april a.s. campagne voeren voor het op die dag te houden referendum.

Het referendum gaat over het associatieverdrag met Oekraïne, een land dat historisch gezien altijd gericht is geweest op de grote buurman Rusland. De huidige Oekraïense regering en Brussel willen die situatie nu veranderen en hebben daartoe dat verdrag afgesloten. Doel:  het op termijn mogelijk inlijven van Oekraïne in de EU. In het associatieverdrag zijn alle voorbereidende maatregelen daartoe vastgelegd.

Op 6 april kunnen alle kiesgerechtigde Nederlanders een ‘ja’ of ’NEE’ aankruisen  op het stembiljet.

De Tweede Kamer heeft al in meerderheid  aangegeven dat de uitslag van het referendum door de regering gerespecteerd moet worden, hoewel dat eigenlijk niet hoeft. Het is n.l. een raadgevend referendum, een soort van advies.

Foto: SP

Een ander punt is, dat het referendum alleen maar geldig is als minstens 30% (het opkomstpercentage) van de mensen die mogen stemmen dat ook daadwerkelijk doen. Van belang is dus, dat zoveel mogelijk mensen dit unieke democratische moment aangrijpen om hun mening kenbaar te maken.

In tal van gemeenten lijkt de lokale politiek echter dat opkomstpercentage zo laag mogelijk te willen houden. Veel politici zijn er n.l. geen voorstander van dat kiezers zich in een referendum over onderwerpen kunnen uitspreken.

Zo gebeurt het dat in Nieuwegein het aantal stemlokalen ongeveer  is gehalveerd. Daar worden dan een aantal slappe praktische redenen voor aangevoerd, maar helemaal toevallig lijkt het niet te zijn. Ook ontbreken in Nieuwegein de bekende plakborden, waar die in bijvoorbeeld Utrecht wel  staan. Campagnevoerders worden dus ook op die manier niet aangemoedigd om de mensen te motiveren en te informeren over het hoe en waarom van dit referendum. En Nieuwegein is helaas niet de enige gemeente in Nederland waar de lokale politiek de indruk wekt het referendum – en dus de kiezers - tegen te willen werken.

Om die redenen gaat de SP de komende periode actief campagne voeren. Het referendum is er nu eenmaal  en iedereen moet dan ook volop in de gelegenheid worden gesteld om daar aan deel te nemen.

Daarnaast vindt de SP dat het verdrag er om tal van redenen niet moet komen. Zie daartoe deze link. De campagne zal dan ook iedereen oproepen om te gaan stemmen op 6 april – en om dan ook een ‘NEE’ stem uit te brengen.

Reactie toevoegen

U bent hier