h

De bangmakerij van de slopers en de slapers

18 maart 2014

De bangmakerij van de slopers en de slapers

Na het 1 Vandaag debat te hebben bekeken ben ik het nog meer gaan voelen. Iedere keer als Roemer wordt verweten dat hij de mensen bang maakt, wordt dit gevoel sterker. Het is als de boef die zijn  slachtoffer verwijt dat deze bang is voor hem. Eerst de sociale samenleving slopen, en dan degenen die dit willen tegengaan verwijten dat zij de gevolgen van dit desastreuze beleid aanwijzen. Dit zinkt qua inhoudelijke argumentatie ver onder een lagere school niveau. Hier beledig je de schoolkinderen nog mee zelfs.

De discussie die momenteel gevoerd wordt in Nederland en dus ook in Nieuwegein, wordt ingegeven door een bepaalde tijdgeest zo lijkt het. Ineens maken we daders van de mensen die voorheen als slachtoffer werden gezien. Of het nu mensen in de Bijstand zijn, de zorgbehoevenden, de mensen in de sociale werkplaatsen, of de werklozen, ze zijn allemaal zelf schuldig aan hun situatie en hoeven dus niet op de hulp van anderen te rekenen.

Deze onwaarheid wordt wel zo actief rondgelogen, dat dit de vraag oproept waar dit allemaal vandaan komt. Hoe komt het dat de halve samenleving is gaan geloven dat als je maar hard genoeg bent voor mensen die het moeilijk hebben, je vanzelf in beweging krijgt en de problemen zich vanzelf oplossen? Iedereen die de situaties van deze mensen kent, weet dat hier een historische leugen achter schuilgaat. Feiten en meningen hebben nog nooit zover uit elkaar gelegen als het om de afbraak van de sociale samenleving gaat.

Wellicht moeten we even met onze aandacht weg van de politici en andere opiniemakers die deze samenleving als sloper actief aan het afbreken zijn. De werkelijke schade wordt wellicht berokkend door een heel andere groep. Ik noem ze de slapers.

De ene keer is het Groen Links, samen met D66 en de ChristenUnie. Maar het kan iedere combinatie van partijen betreffen die willens en weten de slopers aan een meerderheid helpen. Meestal worden deze coalities in Den Haag gesmeed, maar lokaal en in heel Nederland vertalen deze 'akkoorden' zich door naar een diepgewortelde overtuiging dat er geen alternatief is voor de crisis, anders dan de gevolgen van die crisis over de ruggen van de allerzwaksten terug te verdienen.

De politicus die als 'enabler' optreedt, kiest ervoor om in slaap gesust te worden door de 'mooie' woorden van slopers als Samsom. Deze weet 'slim' de massa klaar te stomen voor een schandalige uitkleedpartij van sociale verworvenheden en dit gaat zover dat mensen niet meer weten hoe ze aan de overtuiging gekomen zijn dat dit niet anders kan. Je hoort dan uitspraken als:'Het is niet meer te betalen', of 'mensen zijn zelf verantwoordelijk'. Allebei holle en leugenachtige argumenten.

Met een griezelig gemak weten Samsom en kornuiten de mensen te bewegen om als een mak schaap naar de slachtbank geleid te worden. Een groot deel van de huidige oppositiepartijen zijn compleet in slaap gesukkeld en duwen het schaap nog verder naar binnen.

Ik hoop vurig dat de uitslag van de verkiezingen van 19 maart, de slapers wakker schudt en de slopers terechtwijst. Want tijdgeest of niet, als je zorg nodig hebt vanaf 2015 dan heb je niets aan een slapende politiek die kennelijk  nog niet wil zien op welke ramp we afstevenen. Dat is geen bangmakerij, het is helaas de angstaanjagende realiteit voor veel mensen.

Één verkiezing verandert niet de wereld denk ik. Maar we kunnen wel een enorme schop onder de kont geven van die ingeslapen politici om ze wakker te schudden. Met dit gevoel ga ik het stemhokje in woensdag.

Martijn Stekelenburg

Lijsttrekker SP Nieuwegein

 

Reacties

Wat ontstellend knap.
Zoveel woorden en weer NIETS over wat de SP nou wil gaan doen met die gedecentraliseerde zorg. Schelden (op Den Haag) helpt echt niet. De mensen een rad voor ogen draaien dat deze verkiezingen over het voortbestaan van het kabinet gaan evenmin.
Ze gaan over lokale zaken. Over wat we met de zorg gaan doen in Nieuwegein. De concurrenten van de PvdA zijn glashelder: http://tinyurl.com/ksdqngu
Maar wat wil de SP nou?? Als de middelen van het Rijk onvoldoende zijn dan maar verder bezuinigen op de zorg zoals onlangs in een commissievergadering door SP Nieuwegein werd geopperd? Of toch maar elders naar middelen zoeken zoals de PvdA bepleit, om de zorg zeker te stellen?
Gaat de SP nog mee(be)sturen? Al een tijd niets meer over gehoord. De loze spierballentaal lijkt het weer te gaan winnen bij jullie...

'Als er 1 schaap over de dam is...' Bij voldoende herhaling gaat 'men' de boodschap al gauw geloven. Maar er is hoop. Mensen zijn geen schapen en... kunnen stemmen. Op naar 19 mei!!

Volgens  mij is het erg duidelijk wat de SP wil Guido. De zorg is gegarandeerd bij ons, anders dan bij jullie vertellen we het eerlijke verhaal: de gemeente zal failliet gaan als we deze plannen uit Den Haag moeten uitvoeren. Een project van een dergelijke omvang kan alleen mislukken als het in zo'n korte tijd moet worden uitgerold. We zullen zien wat de kiezer vindt van jullie 'oplossingen'. 

Ik daag je alsnog uit om in te gaan op de inhoud van mijn betoog en je iets aan te trekken van de fundamentele kritiek op het pakken van de zorgbehoevenden om de crisis te kunnen betalen.

 

 

 

Nee ik doe hier niet aan Haagse debatspelletjes mee (fundamentele kritiek op het Kabinet leveren we zonodig in Den Haag). Daar schiet Nieuwegein niets mee op. Maar moet helaas vaststellen dat de SP niets anders weet dan Nieuwegein er desnoods failliet aan laten gaan. Met steun van de PvdA is dat niet nodig, zie ook weer vandaag het nieuws: http://www.nu.nl/gemeenteraadsverkiezingen/3728733/samsom-geeft-zorggarantie-gemeente-met-pvda-bestuur.html

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier