h

Geen dag later dan 19 maart

15 februari 2014

Geen dag later dan 19 maart

Op 19 maart is het zover! Dan kunnen de kiezers zich eindelijk uitspreken over het beleid zoals dat de afgelopen vier jaar door de politiek in Nieuwegein gemaakt is, of juist niet gemaakt is natuurlijk. En zoals gebruikelijk vertonen zich nu plotseling weer partijen in het straatbeeld, waarvan je het lokale bestaan  zo’n beetje vergeten zou zijn.  Allemaal lijken ze ineens geïnteresseerd in het wel en wee van de argeloze voorbijgangers of buurtbewoners. Ze dingen allemaal naar de hand van de stemmer en hopen dat die hand met het potlood het juiste hokje rood zal kleuren. En rood, daar gaat het om natuurlijk. De rode kleur staat voor socialisme, voor sociaal. Dat betekent omzien naar elkaar, opkomen voor de zwakkeren, solidariteit met hen die het minder getroffen hebben.

En juist op dat vlak heeft het er de afgelopen jaren flink aan ontbroken. Waar velen  nog niet zo lang geleden dachten via de stembus een veilige sociale beschutting te hebben gevonden bij de sociaal democraten, bleek dat echter opnieuw een enorme misrekening.

En eigenlijk had men dat ook wel kunnen zien aankomen. De grote bekende gevestigde partijen, die op bestuursgebied regelmatig met elkaar stuivertje wisselen, zijn al decennia lang bedreven in het doen van verkiezingsbeloften om die dan onder het mom van compromissen (groten-) deels in te ruilen voor een plek op het felbegeerde pluche. En om daar dan zo lang mogelijk op te blijven plakken.

Ook lokaal in Nieuwegein zijn het alsmaar weer dezelfde bekende partijen die sinds mensenheugenis  - zo lijkt het - de politieke dienst uitmaken. Het is een soort 'ons kent ons' wereld in dorpsformaat, waarbij heel snel het beeld zou kunnen ontstaan van onderling geregel en geritsel.

Neem bijvoorbeeld de soap rond de koopzondagen. Het komt over als dorpspolitiek gesjoemel in optima forma, onder leiding van VVD, PvdA en D66. Dat schijnt allemaal maar te kunnen - en de door de wol geverfde lokale politieke bobo’s maken daar dan ook volop gebruik van. En als ze daarmee maar vaak genoeg in de schijnwerpers staan wie weet, lonkt er wel een plekje onder de Haagse politieke kaasstolp.

De mentaliteit die achter dergelijk gedrag schuilgaat belooft weinig goeds als het straks gaat om het beschermen van de mensen die, nog meer dan nu al, door de enorme bezuinigingswals  van pvda, vvd  en hun gedogers platgewalst zullen worden. Temeer omdat die ellende vanuit Den Haag wordt opgelegd door dezelfde partijen uit het voorbeeld van de Nieuwegeinse koopzondagen klucht. Van die partijen hoef je in Nieuwegein dan ook weinig sociaals te verwachten, ook al bezweren ze nu van wel. Maar u weet nu ook wel dat dat z.g. “eerlijke” verhaal van de afgelopen jaren vooral een “draai”boek is gebleken, met een dramatische verhaallijn voor iedereen die op de één of andere manier een beroep moest doen op ons ooit zo prachtige sociale stelsel.

De SP wil dat hier in Nieuwegein nu eindelijk eens gebroken wordt met die verziekte dorpspolitieke ouwe jongens krentenbrood mentaliteit. Dat er nu werk wordt gemaakt van sociaal beleid, juist nú hard nodig vanwege die schandalige stortvloed aan narigheid die pvda en vvd  - met hun gedogers - over de gemeenten uitstorten.
Dat de menselijke maat in de zorg terug wordt gebracht, dat er een einde komt aan die belachelijke plannenmakerij om parken maar vol te stouwen met woningen en kantoren, dat mensen die om hulp aankloppen respectvol worden bejegend en niet als verdachten in kamertjes aan 'verhoren' worden onderworpen - en dat de gemeentelijke overheid eindelijk eens in de bres springt voor de belangen van de kleine ondernemers en winkeliers waarvan er een aantal gekneveld worden door het groot kapitaal van Corio.

Het woord is binnenkort aan de kiezers.  En dat wordt tijd.

Emile Grivel

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier