h

reces maar geen vakantie?

11 augustus 2016

reces maar geen vakantie?

Het zomerreces in de Nieuwegeinse politiek loopt bijna ten einde. Ik vind het altijd een beetje gek, zo'n reces. Alsof je de politiek kunt stopzetten. Alles wat om ons heen gebeurt, is politiek. Alsof je kunt besluiten om de dingen die om ons heen gebeuren uit of aan te zetten, met een recesknop. Vreemd. Maar goed, de schakelaar wordt eind augustus weer omgezet. Gelukkig maar. Want deze zomer gebeuren er dingen in Nieuwegein waar de SP zich zorgen maakt. (En dan heb ik het niet over de herfst die wel heel vroeg is dit jaar...)

Ik heb al eerder aandacht gevraagd voor de zorgelijke situatie rondom de geïndiceerde dagbesteding. Door bezuinigingen is er vrijwel niets meer over van deze zeer waardevolle voorziening. Het geeft de kwetsbare medemens, naast aanspraak en een sociaal leven, een onontbeerlijke dagstructuur zodat vereenzaming en verwardheid buiten de deur blijven. Dat is grotendeels afgebroken en de genadeklap zal de verhuizing van de dagbesteding naar het industrieterrein De Wiers wel eens kunnen zijn. Hierover zal de SP zo snel mogelijk hard aan de bel trekken in de raadszaal. 

Daarnaast staat de stichting Geynwijs hoog op de agenda van de SP. Het college is, na de diverse externe onderzoeken naar het functioneren van Geynwijs en door het onderzoek van de SP zelf, tot de conclusie gekomen dat we in Nieuwegein de WMO dan wel heel goedkoop hebben omgezet naar Geynwijs maar verre van bevredigend. Men heeft zich bij het oprichten van Geynwijs laten leiden door bezuinigingen, door het geld. Niet door de menselijke maat. Na anderhalf jaar komen we erachter welke desastreuze gevolgen dit heeft gehad en nog steeds heeft. Deze column zou (veel) te lang worden wanneer ik zou proberen te beschrijven wat er allemaal mis is gegaan en nog steeds gaat bij Geywnijs. Ik zou ook geen recht doen aan alle schrijnende gevallen wanneer ik ze hier in een bijzin noem. Het rapport dat de SP erover heeft opgesteld is duidelijk.

Gezien de problemen bij Geynwijs die er nog zijn ondanks groet inzet van de medewerkers, vindt de SP het van het grootste belang dat de miljoenen die zogenaamd overgebleven zijn in het Sociale Domein, daadwerkelijk besteed worden aan zaken binnen dat Sociale Domein.

De SP vindt het onbegrijpelijk dat partijen als de VVD en het CDA van mening zijn dat we van dat geld ook wel lantaarnpalen kunnen neerzetten, sloten uitbaggeren of Cityplaza opleuken. Als ze zich een beetje zouden verdiepen in het leed en frustratie van de vele inwoners die aangeklopt hebben bij Geynwijs, zouden zij niet zulke onzinnige uitspraken doen. De SP laat het tegengeluid horen. 

Er is dus nog veel werk aan de winkel in de raadszaal. De SP blijft haar best doen om, reces of geen reces, Nieuwegein niet alleen voor het plaatje, aan de buitenkant gezond te houden maar juist aan de binnenkant. In het hart van de samenleving; de inwoners.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier