h

Nog meer afbraak in de dagbesteding

21 juli 2016

Nog meer afbraak in de dagbesteding

Met de botte bijl waarmee waardevolle voorzieningen in de samenleving tot moes worden geslagen, wordt nog steeds nietsontziend in het rond gezwaaid. Momenteel wordt er ook in Nieuwegein ingehakt op een voorziening die goud waard is voor de gehele samenleving: De geïndiceerde dagbesteding. Dit is de dagbesteding voor mensen die, om welke reden dan ook, (tijdelijk) niet kunnen deelnemen aan het betaalde arbeidsproces.

Dat is vandaag je buurman maar het kan morgen jezelf of een naast familielid zijn. Voor deze mensen zijn er gelukkig plekken waar ze overdag naar toe kunnen gaan om anderen te ontmoeten zodat ze niet de hele dag tussen de muren van hun eigen huis zitten. Zij kunnen werken aan eventueel herstel en in gezelschap van anderen leuke (creatieve en sportieve) dingen doen die ervoor zorgen dat ze zin en structuur in het leven blijven houden. 

Dit wordt verleden tijd. Woest wordt erop ingehakt. Onder aanvoering van VVD en PvdA zijn we mensen die een dergelijke voorziening nodig hebben, gaan zien als een last, een smet op de maatschappij die alleen maar geld kost. Dat moet anders, vindt het kabinet. Deze mensen moeten geld op gaan leveren.

In Nieuwegein geeft men dit beleid vorm door eind juli een gedeelte van de geïndiceerde dagbesteding (voorheen Altrecht Talent) naar het industrieterrein te verhuizen waar men arbeidsmatige dagbesteding kan gaan doen. Een groot aantal van deze mensen die voorheen enthousiast het gebouw van Altrecht Talent op de Vredebestlaan bezocht is inmiddels al afgevallen door onduidelijkheid en verschillende verhuizingen. Met de aanstaande verhuizing naar een afgelegen industrieterrein, zullen er meer afhakers volgen. Ik begrijp hen. Wie wil er nu weggestopt worden op de Nijverheidsweg terwijl je juist naar eigen kunnen en vermogen zoveel mogelijk (en met plezier!) midden in de samenleving wil staan? 

Maar de dringende vraag rijst: Waar blijven al die kwetsbare mensen? Ik vrees dat velen van hen  's ochtends de deur niet meer uit gaan en dagen achtereen alleen de tv en muren als gezelschap hebben. Eenzaamheid en verwardheid liggen op de loer. De vele krantenberichten over meer en meer verwarde medemensen die voor onrust in een wijk zorgen, staven dit vermoeden. 

De SP vindt absoluut dat de landelijke overheid hierin verkeerde keuzes maakt. Ik vind het heel erg dat de kwetsbare medemens wordt gezien als een paria omdat hij of zij de gemeenschap geld kost en dat zij daarom maar arbeidsmatige dagbesteding moet gaan doen. Ik vind het stuitend dat we elkaar wijs maken dat arbeidsmatige dagbesteding hen een beter gevoel over zichzelf zou geven. 

De SP vindt dat Nieuwegein niet aan deze waanzin mee moet doen en dat  andere, socialere keuzes gemaakt moeten worden. De aanpak van de (geïndiceerde) dagbesteding moet menselijk blijven met niet slechts geld en bezuinigingen als uitgangspunt. 

Over de verhuizing van de geïndiceerde dagbesteding naar het industrieterrein is het laatste woord nog niet gezegd. 

Marian Bijvoet

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier