h

Mooi initiatief in ingewikkelde tijden

27 maart 2015

Mooi initiatief in ingewikkelde tijden

Het valt niet altijd mee om je als lokale SP wethouder te bewegen binnen vaak rechts landelijk beleid. De bezuinigingen die bij gemeenten zijn neergelegd zijn niet mals en hebben ertoe geleid dat de zorg en grote delen van de welzijnssector ingrijpend zijn veranderd. Onder meer betekende dit een ander beleid op de buurthuizen.

Twee jaar geleden besloot de gemeente samen met de lokale welzijnsorganisatie Movactor om een aantal buurthuizen af te stoten en de activiteiten te concentreren op vijf zogenaamde buurtpleinen. Hierdoor kwamen er een aantal buurthuizen leeg te staan, zo ook op Fort Vreeswijk. Met de dreigende sluiting van dit buurthuis zouden alle Vreeswijkers voor hulp naar het Buurtplein in Nieuwegein Zuid moeten. Omdat dit buurtplein maar liefst 16.000 Nieuwegeiners zou moeten bedienen, bleek al snel dat er behoefte was aan een voorziening in Vreeswijk zelf. Er was dus een duidelijke behoefte maar geen gemeentelijk beleid meer. Door het wegvallen van de buurthuisfunctie dreigde het fort verder te verloederen.

Bewonersgroep Niet lang daarna vatte een bewonersgroep vanuit het wijkplatform Vreeswijk het idee op om zelf een buurthuis te runnen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Een heel circus begon om met de gemeente en de andere gebruikers op het fort tot overeenstemming te komen. Twee jaar lang zijn er eindeloze gesprekken gevoerd, business cases gemaakt, haalbaarheidsstudies uitgevoerd en puzzels gelegd over welke investeringen nodig waren en wie op welke manier aan het project zou deelnemen.

Multifunctioneel buurthuis Op 26 maart heeft de Raad uiteindelijk een klap gegeven op dit mooie experiment.  Het collectief van bewoners draagt voortaan zorg voor een multifunctioneel buurthuis waarbij ook een huisartsenpraktijk, een kinderdagverblijf en een begrafenisondernemer zijn ondergebracht. Verder maken vele groepen als vanouds gebruik van het buurthuis. Helemaal mooi dus.

Een SP wethouder loopt niet snel warm voor bezuinigingen op welzijn. De mooie nieuwe buurtpleinen zouden mijns inziens in iedere wijk te vinden moeten zijn. In dat opzicht is het tamelijk bar dat er een burgerinitiatief nodig is om een bepaalde buurt van de juiste ondersteuning te voorzien. Toch ben ik erg enthousiast over dit experiment.

Los van wat je mag vinden van de bezuinigingen, ik heb gezien wat de waarde is van mensen die zich belangeloos inzetten voor hun buurt. Maar al te vaak wordt je als politicus aangesproken door mensen die nergens meer in geloven. Alle politici zijn hetzelfde, niets heeft nog zin en wat maakt het allemaal uit. U kent dit type, dat weet ik zeker. Vooral de negativiteit botvieren op een ander, ja dan ga je je vanzelf waardeloos voelen.

Zorg dragen voor elkaar Ik geloof meer in de houding van deze mooie groep vrijwilligers. In plaats van te klagen en alles buiten zichzelf te plaatsen, kozen zij voor het optimisme en wat echt belangrijk is: zorg dragen voor elkaar in een positieve sfeer. Vooral hierom zeg ik: ’Petje af voor de vrijwilligers van Fort Vreeswijk’.

Martijn Stekelenburg

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier