h

Plakken.....

23 februari 2021

Plakken.....

Foto: SP

Plakken

In Nieuwegein kan dat al een tijdje niet meer. Wél in het gemeentebestuur en de raad: daar bevinden zich een paar politici die ogenschijnlijk al meer dan 100 jaar aan het lokaal bestuurlijke pluche vastgeplakt lijken te zijn.... Nee, maar op verkiezingsborden plakken is hier al jaren geleden in de ban gedaan.

Daarvoor in de plaats zijn toen die steriele digitale borden gekomen met van iedere partij op keurige volgorde en in gelijke afmetingen een verkiezingspostertje. De meerwaarde van dergelijke koude kille, nietszeggende borden is onduidelijk, behalve dat voorbijgangers weten dat het weer zover is, dat ze weer mogen.....

In het verleden heerste er rond verkiezingstijd altijd een soort ’plakoorlog‘: wie heeft het eerst een poster op alle borden, waar moet een poster vervangen worden - dat soort werk. Leuk voor de vrijwilligers die met posters en emmers lijm op pad gingen om hun partij op die wijze onder de aandacht te brengen. Maar dat kan niet meer, mede dankzij vooral de VVD, de partij die wel meer - en veel wezenlijker zaken in dit land om zeep heeft gebracht.

Foto: SP

Het campagneplakwerk kan leuk zijn. Er was een jaar dat vermoedelijk een aantal SP fanaten in bepaalde delen van Nieuwegein zelfgemaakte borden op verschillende plekken hadden bevestigd. Ook waren er rond andere verkiezingen plotseling SP banners opgehangen. Maar in deze law and order gemeente was dat vanzelf not done. Dat mocht niet. Geen ruimte voor iets ludieks.Dat linkse SP volk moest zich vooral aan de fatsoensregels houden. Op straffe van een gepeperde rekening voor het door de gemeente laten weghalen van die alternatieve verkiezingsuitingen. Waar een kleine gemeente klein in kan zijn.

Foto: SP

Edoch. Overal is een oplossing voor. In Nieuwegein staat een aantal reclamezuilen die nu inmiddels ontsierd worden door posters van vooral ultrarechts rapalje dat in haar korte tijd van bestaan in recordtijd een bedenkelijke reputatie wist op te bouwen en er nu van alles aan doet om de schade te beperken: plakken dus, het liefst met zo groot mogelijke posters...Je schrikt je rot als je plotseling oog in oog staat met zo‘n opgeblazen onfrisse extreem rechtse lijsttrekker met zijn dito opgeblazen ego.

Dus hou die reclamezuilen in de gaten. Benieuwd of die gemeentelijke plucheplakkers de échte plakkers gaan aanp(l)akken.

Emile Grivel

U bent hier