h

Geïndiceerde dagbesteding: een drama....

13 september 2016

Geïndiceerde dagbesteding: een drama....

Pief, paf, poef, jij bent de boef. Was het maar zo simpel om de aanstichter te vinden van het Nieuwegeinse drama rondom de geïndiceerde dagbesteding. Om die kluwen te ontrafelen is meer nodig dan een kinderversje. Ik zal het proberen met gezond verstand, eens zien hoever ik kom.

De geïndiceerde dagbesteding is voor inwoners die (tijdelijk) een plek nodig hebben, liefst in het midden van de samenleving, waar ze overdag terecht kunnen om op ongedwongen wijze creatieve en sportieve activiteiten te doen onder professionele begeleiding. Op die manier ontmoeten zij lotgenoten en wordt voorkomen dat ze in een sociaal isolement terecht komen.

Tot een jaar geleden was dat een uitstekende voorziening in Nieuwegein aan de Vredebestlaan met veel tevreden deelnemers. Maar de bezuinigingsstorm vanuit het westen, vanuit Den Haag, woedde ook over Nieuwegein en het hele systeem werd weggevaagd. Mensen mogen geen geld meer kosten, mensen moeten het liefst geld opleveren en als dat niet mogelijk is, dan is het wel met een simpel kinderrijmpje op te lossen: Hokus pokus pilatus pas, ik wou dat er geen geïndiceerde dagbesteding meer was. 

Via de marktwerking, het systeem waar sowieso veel op valt af te dingen, wordt door de wethouder gezocht naar een organisatie die belooft te doen wat hij wenst, namelijk zoveel mogelijk deelnemers richting de arbeidsmatige dagbesteding te duwen en dat zo goedkoop mogelijk.

Even terug naar het begin: Het gaat hier om  kwetsbare mensen die een uitstekende bijdrage aan de maatschappij kunnen leveren maar dan wel op een manier die bij hen past en voor velen is dat NIET een arbeidsmatige dagbesteding.

WIJ3.0 dient zich aan en gaat aan de slag. Door onduidelijkheid die wordt veroorzaakt door verhuizingen van de locatie raken veel deelnemers uit het zicht. Niemand weet eigenlijk waar ze zijn gebleven. De dagbesteding verhuist uiteindelijk naar een locatie op het industrieterrein. Vanuit een aantal overgebleven deelnemers is er ontevredenheid en frustratie over de gang van zaken. Er komt een klacht richting WIJ3.0. Maar wie is hier nu de boef? Wie is verantwoordelijk voor deze (bewuste?) afbraak? Is het WIJ3.0 die waarschijnlijk doet wat wethouder Adriani vraagt? Is het de wethouder die uitvoer geeft aan het bezuinigingsbeleid van zijn  eigen partij, de Pv/dA? Of zijn wij het met z’n allen? We laten dit immers maar gebeuren. We zien toe hoe de voorzieningen rond de meest kwetsbaren onder ons, worden gesloopt omdat we er domweg geen geld meer voor over hebben.

De SP is ervan overtuigd dat het anders moet. En anders kan. Er ontbreekt ons inziens een visie op de uitvoering van de geïndiceerde dagbesteding die niet alleen om geld draait. Het gaat hier om mensen. Dat lijkt men uit het oog te verliezen.

Het heeft geen zin om de boef in bovenstaand verhaal te zoeken. Het is belangrijker om ervoor te zorgen dat in Nieuwegein op een menswaardige manier die past bij de doelgroep waar het om gaat, uitvoer gegeven wordt aan het Haagse bezuinigingsbeleid. Daar gaat de SP voor.

Marian Bijvoet

Lees ook deze link

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier