h

Gesprekken...

7 maart 2015

Gesprekken...

Foto: Ed Kieckens / SP
 Wonderbaarlijk toch wat voor invloed een eerste zonnige lentezaterdag op de gemoedstoestand van veel mensen kan hebben. Het was duidelijk merkbaar op City Plaza waar we echt vele honderden verkiezingsSPonsjes hebben uitgedeeld. Aan vaak zeer opgewekte voorbijgangers. Het ontbrak er nog maar aan dat die dingen uit de handen werden gegrist. Ze blijven een ongekend gewild artikel. Als je vraagt waar de SP nog meer om bekend is dan Jan Marijnissen, Emile Roemer en de zorg, dan zijn het de SPonsjes wel!

De klimatologische omstandigheden vandaag zorgden er ook voor, dat meer mensen bereid waren in gesprek te gaan.

Bijvoorbeeld:  

“Ik heb dat televisiedebat gezien. Meneer het is tóch schandalig wat die Rutte daar allemaal uitkraamde over Jihadstrijders, dat die uit Nederland maar gewoon doodgeschoten moeten worden. En ondertussen maakt die regering hier in Nederland zelf een puinhoop van de Zorg.

Wij zitten in een seniorenflat moet u weten, van de Mitros. En het is echt verschrikkelijk hoe die huren daar omhoog gaan meneer.  Je weet bijna niet meer waar je het van moet betalen. We zitten allebei in het flatbestuur, nee Mitros zit daar niet in, maar de schrikbarende verhalen die je daar hoort over huurstijgingen. Maar we gaan wel stemmen hoor, want dit moet echt gestopt worden. Onze stem heeft u!”

Of een kort gesprek:

“Nee, ik hoef die spullen niet, niet mijn kleur. Ik stem Wilders”.

Maar ook:

“Ik kom uit Den Haag, mijn dochter doet vandaag makelaarsexamen hier, dus wacht ik lekker op het bankje in het zonnetje tot ze klaar is. Ja, ik ga wel stemmen, maar vind het ook moeilijk. Wie heeft er nu de echte oplossing voor alle problemen, niemand toch ? Moet u mij eens vertellen waarom we zo snel eigenlijk een soort 'Verenigde Staten' van Europa moeten worden. Dat is  toch helemaal nergens voor nodig? En ik kan er ook niet bij dat er miljarden naar Griekenland gaan, en dat het vandaar uit weer wordt doorgegeven aan de banken. Weet u, in het centrum van Den Haag, daar voel ik me niet veilig meer. Daar lopen van die bendes rond. En als je dan ziet wat de politie allemaal aan administratie moet doen als ze zo’n knaap inrekenen. Dat is echt niet te geloven. In plaats van dat die agenten op straat zijn, moeten ze achter de computer. Ja. En Opstelten en Teeven zeggen dat er geen geld is voor meer politie op straat. Meneer, we hebben het in dit land vreselijk uit de hand laten lopen. Maar goed, dank u wel voor dit gesprek, ik zal het foldertje doorlezen”.

En:

Hij: “Wij hoeven die SP rommel niet.

Zij: “Jij niet maar ik wel!. Ik ga SP stemmen!” 

Hij:”Ik ga ook stemmen, maar niet op uw partij. Ik stem al jaren op een andere partij”.

Zij: “We zijn het politiek nooit met elkaar eens. Maar 18 maart stem ik SP!”

Tot slot:

“Ik wilde eigenlijk helemaal niet gaan stemmen, maar mijn zoon heeft me overgehaald. Hij zei: Ma, je hebt je hele leven gestemd, je hebt altijd kritiek op de regering, dan moet je ook nu gaan stemmen. Weet u, ik ben 86. Er zijn van die dagen dat ik denk, laat het allemaal maar over gaan, kwam er maar een eind aan. Ook die politiek hè. Ik heb zorg thuis hé, maar laatst kwam er een mevrouw van de gemeente, van de WIL,  en die zei u bent nog zó goed, u hebt helemaal geen hulp nodig. U kan alles best alleen. Maar ik beweeg moeilijk en ben blij dat ik mijn rollater heb. Alles wordt je afgepakt, dat ik denk, het is klaar. Nou komt ze in juni weer even controleren. Mijn zorg loopt tot oktober. Ik vraag mijn zoon om via de computer op uw site door te geven hoe dat allemaal gaat, en wie die mevrouw van de gemeente is die dan langs komt. Maar er zijn ook wel dagen dat ik nog plezier in het leven heb hoor. En ik ga dus stemmen op 18 maart. Soms moet ik mijn verhaaltje ook gewoon  even kwijt. Fijn dat u wilde luisteren”.

18 maart, reken af!

Emile Grivel,
bestuurslid en lid van het Actieteam

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier