h

Gemeenteraad gooit bakken met geld weg.....

24 september 2020

Gemeenteraad gooit bakken met geld weg.....

Nieuwegein werd een aantal jaren geleden opgeschrokken door een onverwachte belastingaanslag van maar liefst vier miljoen euro. Het bleek een storm in een glas water. De aanslag van de Belastingdienst bleek onterecht, de vordering ging van tafel.

De schrik zat er echter goed in. De gemeenteraad liet een onderzoek instellen naar de inrichting van de fiscale processen bij de gemeente Nieuwegein. Dit om een situatie zoals hierboven beschreven te voorkomen.

Berenschot heeft het onderzoek uitgevoerd en dat rapport lag in de laatste raadsvergaderring voor ons. Daarin worden aanbevelingen gedaan. En het Nieuwegeins college nam een aantal van die aanbevelingen over.

Zij aarzelde echter bij de aanbeveling om een (externe) fiscale commissie in te stellen die toegevoegd wordt aan het ambtenarenapparaat. Deze commissie zou moeten meekijken, signaleren.

De SP begrijpt de aarzeling. Een dergelijke stap gaat namelijk behoorlijk in de papieren lopen. Er wordt geschat dat we als gemeente rond de 3,5 ton op jaarbasis kwijt zullen zijn aan een commissie waarvan het rendement onduidelijk is. Naar de mening van de SP een onverantwoorde keuze in deze tijd van financiële onzekerheid en krapte. En, zoals woordvoerder Frank van den Heuvel het verwoordde: ‘Onzin om over te gaan tot het instellen van een dergelijke commissie. Als je fiets niet kapot is, dan laat je hem toch ook niet repareren?’

Gezond verstand bleek helaas weer ver te zoeken bij de raad.

Wat betreft de SP wordt hier echt onnodig met geld gesmeten waar we andere, veel nuttiger zaken mee hadden kunnen doen.

Marian Bijvoet, raadslid

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier