h

Zomerstilte?

2 augustus 2018

Zomerstilte?

In deze opmerkelijke zomer lijkt het politieke gedoe zo goed als stil te liggen. Zeker lokaal is er ogenschijnlijk sprake van een serene rust. Volop zomer, een zomer die tot nog toe vooral uitnodigt tot genieten en weinig ruimte laat voor andere zaken. Daar is het eigenlijk ook veel te warm voor.

Nationaal lijken de gemoederen wat moeilijker tot bedaren te komen. Sommige politici lijken zich vooral te  vermaken met het bedenkelijk gluren naar stranden om daar dan verslag van te doen via sociale media, of zichzelf als een ware narcist naakt te laten portretteren op de rand van een zwembad en dat als de ultieme egotrip de webwereld in te sturen. Nou ja…..

Daarnaast is er dan bijvoorbeeld ook nog dat zacht smeulende brandje rond de zoveelste VVD (Buza) minister, wiens uitspraken in grote delen van de wereld tot opgetrokken wenkbrauwen - of erger hebben geleid.  Een klein vuurtje dat na de zomer zomaar zou kunnen ontvlammen in een flinke politieke uitslaande  Haagse brand….
Dergelijke uitglijders lijken ondertussen chronisch te zijn bij de partij die al veel te lang op het Haagse pluche kleeft, die politiek bedrijft met een houding van "wie doet ons wat" en uitsluitend opkomt voor belangen van het grote bedrijfsleven en haar vergenoegd in de handen wrijvende aandeelhouders.

Internationaal is er echter in het geheel geen sprake van zomerstilte. De idioterie gaat in alle hevigheid door. De wereld lijkt nu echt overgeleverd te zijn aan machtswellustelingen die last hebben van acute tropenkolder.

Neem bijvoorbeeld Israel, waar de afgelopen maanden de regering van het "bevriende staatshoofd" Netanyahu  wetgeving door de Knesset heeft  gejaagd die er o.a. op gericht is de huidige situatie mbt Palestijnen en niet-Joden als tweederangs burgers te consolideren en de kolonisatie van de geroofde gebieden te intensiveren.
SP Kamerlid Sadet Karabulut bracht recent een bezoek aan Israel en de illegaal bezette westelijke Jordaanoever. Haar persoonlijke getuigenissen daarvan laten aan duidelijkheid niets te wensen over.

Tekenend was de weigering van de Israëlische autoriteiten om haar het door Israël en Egypte hermetisch afgesloten Gaza gevangenenkamp te laten bezoeken. De door die jarenlange blokkade ontstane humanitaire rampsituatie moet kennelijk zoveel mogelijk verborgen blijven. Het zichzelf als “de enige democratie in het Midden Oosten” afficherende Israel is dus allang dood en begraven en kan nu gerust een "bevriende" apartheidsstaat worden genoemd.

Terug naar de overzichtelijke kleine wereld van lokale dorpspolitiek. Na de zomer mag de nieuwe Nieuwegeinse coalitie laten zien of ze er is voor alle Nieuwegeiners.
In het huidige college en de gemeenteraad voeren de loopjongens en - meisjes van de immer goedlachse maar ondertussen steeds vaker liegende Mark Rutte en zijn VVD de boventoon. En gelet op de vele nare asociale strapatsen in de landelijke politiek van deze partij is een enorme portie achterdocht jegens haar Nieuwegeinse afgezanten zeker op zijn plaats.

Geniet dus nog maar van de Nieuwegeinse zomerzon, want mogelijk volgt er een zeer onstuimige herfst. Hier en elders.

Emile Grivel

U bent hier