h

Zorgverzekerings-stress

28 december 2014

Zorgverzekerings-stress

Tekst van Annie van den Heuvel, Raadslid SP Nieuwegein

Aan het einde van het jaar hebben we tegenwoordig niet alleen meer te maken met kerststress, maar ook met zorgverzekerings-stress. We moeten voor 1 januari 2015 een nieuwe zorgverzekering kiezen. Het kerstreces wordt overschaduwd door deze moeilijke keuze.

Op zoek naar een zorgverzekeraar
Omdat mijn zorgverzekeraar stopt en opgaat in een grotere verzekering, voel ik mij genoodzaakt om ook op zoek te gaan naar een andere verzekeraar. Wat een onmogelijke opgave. Hoe ga je te werk?

Ik neem in gedachten het afgelopen jaar door op zorggebied. Ben ik bij een specialist geweest? Nee. Ben ik bij de huisarts geweest? Nee. Ben ik bij de tandarts geweest? Ja. En nu komen er gelijk wat beelden naar boven.

De parodontoloog
Ik had bijna nooit wat bij mijn vorige tandarts. Maar sinds mijn tandarts zijn praktijk verkocht heeft aan een - in het Nederlands vertaalde praktijk van "Ivoor en Ivoor' - is er niets meer goed aan mijn gebit. Ik moest zelfs naar een parodontoloog. Dat is voor mij het nieuwe woord van 2014, want ik had daarvoor nog nooit van een parodontoloog gehoord.

1 Minuut voor 12
De parodontoloog vertelde me dat het '1 minuut voor 12' was met mijn gebit. Ik moest zo spoedig mogelijk een complete tand(vlees) verzorging laten doen om mijn gebit te redden. "Trouwens, hoe zit het met de esthetiek van uw gebit?" De parodontoloog zei letterlijk: "Als iemand voor het eerst naar u kijkt, ziet hij een bril, een pukkel op uw wang en uw scheve gebit." Ik meende dat ik wel stevig in mijn schoenen stond, maar na dit bezoek heb ik toch een hele week niet in de spiegel durven te kijken.

Snel naar de mondhygiëniste, dacht ik. Toen de mondhygiëniste van de ivoorclub pas vier maanden later een plek had, heb ik voorgesteld om dan zelf maar een andere te kiezen. Het was tenslotte '1 minuut voor 12' met mijn gebit... waar ik overigens geen pijnklachten aan heb. Op dat moment bleek echter dat het best nog vier maanden kon wachten. 'Zo dringend wat het nu ook weer niet'. Eerst nog even een wortelkanaalbehandeling. 'U heeft immers genoeg om dat dit jaar te doen met uw verzekering.'

Beschermen of juist uitkienen?
Mijn nieuwe tandarts had mij al een keer verteld dat er een meneer bij haar klant was, die een heel uitgebreide verzekering had van wel 1000 Euro per jaar, maar niet eens zijn vullingen wilde laten vervangen of naar de mondhygieniste wilde. Toen ik zei dat ik dat niet zo raar vond - je kan tenslotte ook een verzekering hebben uit solidariteitsgevoel - keek de tandarts mij aan alsof ik niet goed snik was. Verzekeren is tegenwoordig niet meer 'je beschermen tegen het onverwachte', maar uitkienen wat je nodig denkt te hebben en dan vooral voor de mensen die dit kunnen betalen.

Zorgverzekering uitzoeken
Maar nu moest ik dus een zorgverzekering uitzoeken. Ik kan gebruik maken van vergelijkingssites, uitgebreid foldermateriaal en sommige verzekeraars hebben zelfs een overstapcoach. Nu verwacht ik ook dat de werkeloosheidscijfers er in december een stuk rooskleuriger zullen uit zien. Vele duizenden hebben een tijdelijk baantje bij de klantenservice van de diverse maatschappijen. Bij het keuzemenu en het cijfer dat hoort bij 'Bent u op zoek naar een nieuwe zorgverzekering?', krijg je gelijk een medewerker aan de lijn. En dan nog maar niet te spreken over de bedrijven die alle mailings verzorgen.

Aanbieding
Zo kreeg ik een aanbieding van de vakbond FNV in de bus voor een collectieve zorgverzekering. Daarvoor ben je nu FNV-lid, stond er in de aanbieding. Ik was inderdaad vergeten waarom ik vakbondslid ben, aangezien ik de enige in het bedrijf ben waar ik werk, die nog lid is. Ik dacht dat het om collectieve solidariteit ging, maar ook hierin had ik me vergist.

Zeer uitgebreid
Ik ga denk ik kiezen voor een zeer uitgebreid pakket met maar liefst veertig fysiotherapie-behandelingen. Ik heb nog nooit in mijn leven fysio gehad, maar je weet maar nooit. Misschien ga ik het wel nodig hebben. En toch even kijken of een pukkel weghalen ook in dit pakket zit. En ogen laseren dan?

Annie van den Heuvel
Kijk ook eens op 'Stop Zorgreclames'.

Foto: sp

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier